Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Utställning om de globala målen på plats vid naturum Höga Kusten hela sommaren

Whole Earth utställningen i Naturum.

Den prisbelönta utställningen ”WHOLE EARTH?”, som belyser de globala hållbarhetsmålen, visas utomhus på naturum Höga Kusten vid Skulebergets fot i sommar.

- Jag hoppas att alla som besöker utställningen får inspiration till möjliga lösningar, att den väcker idéer om vad man själv kan göra för att bidra i vårt viktiga gemensamma arbete att nå de globala målen, säger landshövding Berit Högman.

”WHOLE EARTH?” belyser behovet av att skapa samstämmighet mellan mänskliga och naturliga system. Utställningen är utvecklad av fotografen Mark Edwards med tillhörande texter skrivna av författaren Lloyd Timberlake och i samarbete med filmaren, journalisten och västernorrlänningen Dag Jonzon, som alla tre rapporterat om miljö- och utvecklingsfrågor under mer än fyra decennier.

En medborgarguide till de globala målen

- Utställningen med dess bilder och texter är en medborgarguide till de globala målen och en vägvisare till hur vi räddar världen från den pågående klimat- och naturkrisen. Den uppmanar till eftertanke och reflektion och lägger framförallt fokus på frågeställningen vad du kan göra för att bidra till den omställning som krävs, säger Dag Jonzon.

Den fantastiska naturen och Skuleberget som fondvägg ger en fin inramning till utställningen.

- Under de välbesökta sommarmånaderna kommer budskapen att nå många besökare och det kommer även att finnas en tipspromenad för barn längs stigen upp till Skulebergets toppstuga. I september planerar vi dessutom för ett särskilt event här i Naturum, håll ögonen öppna efter mer information, säger Marika Bystedt Gaulitz, vid enheten för hållbar regional utveckling vid Länsstyrelsen Västernorrland.

En klimatneutral region 2030

Agenda 2030 och dess 17 globala mål för hållbar utveckling är en viktig utgångspunkt för Västernorrlands regionala utvecklingsstrategi och det regionala tillväxtarbetet. Höga Kusten-kommunerna Härnösand, Sollefteå, Kramfors och Örnsköldsvik ska tillsammans arbeta för att Höga Kusten blir en klimatneutral region till 2030.

- Det är nio år kvar till år 2030. Vi är alla, såväl aktörer som medborgare, betydelsefulla i hur väl vi lyckas med en hållbar omställning. Förändringar behövs på nationell och regional nivå, det behövs strukturella förändringar. Samtidigt kan vi alla, du och jag, bidra i arbetet, säger Berit Högman, landshövding i Västernorrlands län.

Utställningen visas från den 15 juni till och med den 30 september.

Mer information

Whole Earth digitala utställningsguide Länk till annan webbplats.

Information om utställningen (engelska) på Whole Earth webbplats Länk till annan webbplats.

Höga Kusten ska bli klimatneutralt 2030 - harnosand.se Länk till annan webbplats.

Regional utvecklingsstrategi Västernorrland - regionvasternorrland.se Länk till annan webbplats.

Kontakt