Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Biologiska mångfaldens dag uppmärksammas med bingo

En humla på en lila blomma. Foto.

Biologiska mångfaldens dag, den 22 maj, sägs vara en av Sveriges största naturhögtider. Dagen infaller under pollineringsveckan och i samband med denna vecka bjuder Länsstyrelsen Västernorrland in till flera olika aktiviteter, på temat pollinatörer och biologisk mångfald.

Biologiska mångfaldens dag utsågs av FN 2002 och från 2017 har den etablerats och vuxit även här i Sverige. Syfte med dagen är att uppmärksamma och öka medvetenheten om artrikedomens betydelse. 2018 lanserades även pollineringsveckan för att öka den biologiska mångfalden och gynna pollinerande insekter. Detta vill Länsstyrelsen Västernorrland förstås vara med och bidra till! Vi erbjuder därför fyra digitala inspirationsföreläsningar som är kostnadsfria att ta del av.

Naturbingo med priser

Under biologiska mångfaldens dag den 22 maj uppmuntrar vi dessutom till utomhusaktivitet och har tagit fram en bingobricka för att på ett lekfullt sätt locka till spaning i naturen.

Naturbingo om biologisk mångfald Pdf, 1.9 MB.

Försök hitta fyra arter i rad på bingobrickan och skicka in resultatet till oss senast den 23 maj så har du möjlighet att vara med i utlottningen av fina böcker om humlan, en av våra främsta pollinerare. Ange ditt namn och adress samt namnet på de fyra arter som utgör din bingorad och sänd via e-post till: emelie.y.eriksson@lansstyrelsen.se. Skriv bingo i ämnesraden. Lycka till!

Program under pollineringsveckan

 • Måndag den 17 maj, kl. 18-19: Pollinerare, vilka är de och hur kan vi gynna dem?
  En föreläsning med Ola Jennersten som är seniorexpert inom biologisk mångfald hos WWF, samt naturfotograf och författare.
 • Tisdag den 18 maj kl. 18-19: Invasiva arter, ett hot mot den biologisk mångfalden?
  Stina Welander, Länsstyrelsen Västernorrland, och Linda Backlund, Länsstyrelsen Västerbotten, berättar hur vi förhåller oss till invasiva arter.
 • Onsdag den 19 maj, kl. 18-19: Biologisk mångfald i villaträdgården
  Karin Sandberg, naturvårdshandläggare vid Länsstyrelsen Västmanland, tipsar om hur du kan skapa goda förutsättningar för att fler arter ska trivas i din trädgård. Karin har bland annat varit med och tagit fram skriften ”Receptsamling för biologisk mångfald i parker och trädgårdar”, ett arbete som hon kommer att berätta mer om under föreläsningen.
 • Torsdag den 20 maj, kl. 18-19: Biologisk mångfald i grönsaksodlingen
  En föreläsning med Kirsten Jensen, rådgivare för yrkesodling hos Länsstyrelsen Västra Götaland.
 • Lördag den 22 maj, valfri tid: Naturbingo – biologisk mångfald
  Idag är det biologiska mångfaldens dag och vi uppmuntrar alla att gå ut i naturen och delta i vårt naturbingo.

Mer information om de olika aktiviteterna under pollineringsveckan hittar du i vår kalender. Där kan du också anmäla dig till de olika föreläsningarna.

Kalender

Kontakt

Emelie Y Eriksson

Projektledare