Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Fler och skärpta regionala rekommendationer i Västernorrland

Trähus i miniatyr med en jutesäck bredvid där det står covid-19

Smittspridningen av covid-19 är fortsatt hög i Västernorrland och smittskyddsläkaren har därför i samråd med länsstyrelsen nu beslutat att utvidga de regionala rekommendationerna.

– Vi behöver få ned smittspridningstakten. Jag uppmanar alla att ta råd och rekommendationer på största allvar. Sjukvården måste få möjlighet att mäkta med att ta hand om de som blir svårt sjuka, säger Hans Boman, smittskyddsläkare Region Västernorrland.

De skärpta regionala rekommendationerna införs fredag 30 april och gäller till och med 23 maj.

De regionala rekommendationer som nu införs är:

  • Allmänheten uppmanas att begränsa sociala kontakter och inte träffa andra än dem man bor med, utöver det som är nödvändigt på arbete eller i skola.
  • Den som arbetar i en verksamhet med pågående utbrott av covid-19 bör i största möjliga utsträckning undvika att vistas ute i samhället under den tid utbrottet pågår.
  • Träning i grupp (tre personer eller flera) bör inte ske inomhus för personer födda 2001 och tidigare. Denna rekommendation gäller inte personer som ägnar sig åt yrkesmässig idrott.

Sedan tidigare gäller även dessa regionala rekommendationer i Västernorrland. Även de förlängs nu till 23 maj:

  • Munskydd bör användas av personer födda 2004 och tidigare vid resor med kollektivtrafiken oavsett tid på dygnet samt vid vistelser i offentliga inomhusmiljöer där risk för trängsel finns, till exempel köpcentra, butiker, apotek och serviceställen som bensinstationer och frisersalonger.
  • Alla bör avstå från onödiga resor, både inom och utanför länet. Måste resor göras så ska det ske så smittsäkert som möjligt. Den som får symtom ska kunna ta sig hem på ett säkert sätt.

De regionala rekommendationerna är tillägg till Folkhälsomyndighetens nationella råd. Att arbeta hemifrån om det är möjligt, stanna hemma vid symtom, tvätta händerna ofta och hålla avstånd till andra människor är lika viktigt som tidigare.

Råd och rekommendationer gäller alla i Västernorrland, även de som haft covid-19 och/eller är vaccinerade.

– Nu kommer valborgsmässoafton och jag vill understryka att du även då bara bör träffa dem i ditt hushåll för att skydda dig själv och andra från covid-19. Vi behöver alla hjälpas åt för att minska den stora smittspridning vi har i länet, säger Hans Boman.

Kontakt