Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

SKAPA söker 2021 års bästa uppfinnare och innovatör

En kvinna med en uppfinning

Ansökningstiden för att söka Sveriges största utvecklingspris går ut 31 maj 2021. Över en miljon kronor delas ut.

- Sverige har genom åren hållit sig i framkant när det gäller innovation. Stiftelsen SKAPA vill genom att premiera, lyfta fram och belöna nya uppfinningar och innovationer skapa en bättre värld och samtidigt bidra till att Sverige fortsätter med att ligga i framkant och är ett av de mest innovativa länderna i världen, säger Minoo Akhtarzand, landshövding i Västmanlands län och ordförande i SKAPA.

550 000 kronor delas ut till årets vinnare av SKAPA-priset. För unga lovande uppfinnare, födda mellan 1991 och 2001, finns också möjlighet att tävla om 250 000 kronor i SKAPA-talang för unga innovatörer.

- Det är viktigt att uppmärksamma unga innovatörer i ett tidigt skede för att öka deras intresse samt ge dem möjligheter till fortsatt engagemang och fokus kring större innovationsprojekt i framtiden. Vi vill nå unga innovatörer som representerar båda könen, vilket innebär att vi gärna ser fler kvinnliga sökande, säger Minoo Akhtarzand.

Stiftelsen delar även ut ett nationellt pris, SKAPA-förebild till minne av Leffe Smith, på 100 000 kronor till en person som är en förebild och som bidragit starkt till en framgångsrik kommersialiserad innovation, men som inte är entreprenören.

Länsvinnare 2020

Länsvinnare av SKAPA-priset i Västernorrland var Leonard Johard på företaget Calejo. Leonard Johard har utvecklat en AI-lösning for att optimera komplicerade processer inom industrin. Systemet kan exempelvis användas för att testa idéer som är mycket svårt eller omöjligt att genomföra i verkligheten.

Länsvinnare av SKAPA-priset för unga innovatörer i Västernorrland Pontus Andersson i studentföretaget MFALD som tillsammans med sina studentkollegor Julia Andersson, Evelina Sandström, Jonathan Blomér och Sofie Karlsson utvecklat en tjänst som förväntas bidra till en mognadsinsikt hos företag som vill kvalitetssäkra sin rekryteringsprocess för bredare mångfald.

Intresset för SKAPA priserna ökar för varje år och i år hoppas SKAPA på fler tävlande än någonsin.

Det är enkelt att delta när allt sker digitalt. Ansökningsformuläret ligger på stiftelsens hemsida, Man kan söka själv eller nominera någon annan.

stiftelsenskapa.se Länk till annan webbplats.

Pristagare på länsnivå

Det första steget i urvalsprocessen sker på regional nivå, där en regional SKAPA-jury bestående av representanter från Science Parks, Almi Företagspartner, lokala uppfinnarföreningar och andra regionala aktörer utser länsvinnare. En länsvinnare för SKAPA-priset och en länsvinnare för SKAPA-talang för unga innovatörer. Länsvinnarna går sedan vidare för att delta i tävlingen på den nationella nivån som utser årets nationella pristagare.

I varje län hålls en länsprisutdelning med landshövdingen som prisutdelare. Där delas priser på minst 10 000 kronor ut till varje länsvinnare.

Nationell bedömning och prisutdelning

På Stockholmsmässan i Stockholm den 11 november får länsvinnarna chansen att göra en kort, publik, presentation (pitch) av sitt projekt som då bedöms av en kvalificerad panel. Ett pitchpris utdelas till den bästa pitchen.

Utdelning av priset sker i år i Stockholm den 11 november 2021 på kvällen under SKAPA Innovationsgala. 500 000 kronor delas ut till årets vinnare av SKAPA-priset och 250 000 till SKAPAtalang för unga innovatörer. Även i år kan det bli en digital Innovationsgala och pitchtävling.

För mer information, kontakta:
Bo Hallgren, projektledare,
Telefon: 070-665 04 83
E-post: projektledare@skapapriset.se

Kontakt