Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nu är det möjligt för fler företagare att söka omsättningsstöd

En miniräknare och en penna ligger på några papper framför en portabel dator. Foto.

Från och med idag, den 2 mars, kan enskilda näringsidkare som drabbats ekonomiskt av covid-19 återigen söka ekonomiskt stöd. Under första omgången av omsättningsstödet beviljades totalt 298 ansökningar i Västernorrland och Jämtland, vilket är 88% av alla ansökningar som kommit in från dessa län. Nu är det möjligt för näringsidkare att söka omsättningsstöd för nästa omgång, augusti 2020 till och med februari 2021.

Höjda stödnivåer, sänkt omsättningskrav och fler behöriga sökanden. Nyheterna är flera när omsättningsstödet till enskilda näringsidkare, som regeringen införde under 2020, förlängs och återigen öppnar för ansökan. Dessutom väntas regeringen besluta om ett särskilt omsättningsstöd riktat till handelsbolag, inklusive kommanditbolag, med minst en fysisk person som delägare. Stödet kommer att utformas på motsvarande sätt som omsättningsstödet till enskilda näringsidkare.

- Vi har fått många frågor om när förlängningen av omsättningsstödet beslutas så det känns bra att vi kan svara att det nu går att söka igen. När det gäller stödet till handelsbolag, inklusive kommanditbolag kommer vi lägga ut information på hemsidan så fort förordningen är beslutad berättar Ann-Charlotte Larsson, samordnare på Länsstyrelsen Västernorrland.

Länsstyrelserna kommer att handlägga och besluta om både det förlängda omsättningsstödet till enskilda näringsidkare och det särskilda omsättningsstödet riktat till handelsbolag. Ansökan om omsättningsstöd görs via Boverket.

- Boverkets formulär gick lätt och snabbt att fylla i. Jag fick även god information via mail från Länsstyrelsen angående vad som förväntades bifogas och vilka verifikationer jag kunde använda mig av, berättar bergsguiden Eva Eskilsson som jobbar med resor till bland annat Alperna och Norge, och vars verksamhet stått mer eller mindre still sedan i mars förra året.

Den 31 januari stängde ansökan gällande stödperioden mars till juli 2020. Totalt har det inkommit 12 850 ansökningar från hela landet. Hittills har det beviljats drygt 879 miljoner kronor i stöd till rikets företag. Här i Västernorrland och Jämtland har totalt 22 390 575 kr betalats ut och den genomsnittliga handläggningstiden har varit 15 dagar.

- Det gick jättesnabbt. Jag blev förvånad att det gick så fort, berättar Anna Thörn som driver lunchrestaurangen Flottaren i Jämtland.

Stödet har betytt mycket för Anna och hon rekommenderar andra att söka när möjligheten finns. För henne innebär det att hon kan börja planera för en öppning och även köpa in nya varor istället för de som gått ut i datum medan restaurangen hållit stängt.

- Folk frågar mig i mataffären när vi öppnar. Vi arrangerar pubkvällar och skapar lite roligt i byn, jag tror att folk saknar det, säger Anna som hoppas kunna öppna igen när fler har vaccinerats.

De underlag som efterfrågas i ansökan är bland annat resultatrapporter uppdelat för varje sökt stödperiod 2020 och för referensperioderna 2019. Länsstyrelsen prioriterar att hjälpa sökande genom ansökningsprocessen och uppmanar sökanden att ringa vid frågor om vad som ska skickas in som visar företagets omsättning. Den personliga servicen är något som flera sökanden har märkt av och upplever som positiv. Ett tips från tidigare sökanden är att sätta sig in i villkoren först.

- Det borde vara relativt enkelt för de flesta enskilda näringsidkare att göra en snabb kalkyl och se om de är berättigade till stöd. Är du det så lägg ner det jobb som krävs för att beskriva din ekonomiska situation så tydligt du kan och fyll i ansökan. Jag kommer troligtvis att komma in med en ansökan för nästa period också, berättar Eva Eskilsson.

  • Stödnivån kommer att förstärkas från 75 till 90 procent av omsättningstappet från och med stödperioden november–december 2020. Detta mot bakgrund av de skärpta restriktioner som infördes i november 2020 för att begränsa smittspridningen och som kan få ytterligare negativa ekonomiska konsekvenser för små företag. Det gäller både omsättningsstödet till enskilda näringsidkare och det särskilda omsättningsstödet riktat till handelsbolag.
  • Omsättningskravet för hela 2019 kommer vid förlängningen av omsättningsstödet fortsatt att vara 200 000 kronor för stödperioden augusti–oktober 2020. Från och med november sänks omsättningskravet till 180 000 kronor. Det görs för att fler enskilda näringsidkare ska kunna ta del av stödet.
  • I samband med förlängningen av omsättningsstödet till enskilda näringsidkare kommer det att införas en möjlighet även för de som har fått arbetslöshetsersättning under den stödperiod som ansökan avser och de som har varit föräldralediga eller sjukskrivna under referensperioden att ta del av det förlängda omsättningsstödet.
  • Regeringen har föreslagit att stöden ska förlängas till att omfatta även mars och april 2021.

Kontakt

Ann-Charlotte Larsson

Rekvisitionshandläggare