Aktuella varningsmeddelanden i Västernorrlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

39 miljoner kronor till Västernorrland för minskad klimatpåverkan

Klimatklivet. Logotyp. Text på gul bakgrund.

Tio ansökningar från 2020 har tillsammans beviljats drygt 39 miljoner kronor genom klimatinvesteringsstödet Klimatklivet.

Örnsköldsviks kommun har i dagarna beviljats 12,4 miljoner kronor i investeringsstöd genom Klimatklivet för att bygga ut Arnäsvalls terminal till en modern kombiterminal som effektivt kan lasta om gods mellan väg och järnvägstransporter. Åtgärden beräknas minska det årliga koldioxidutsläppet med nästan 3 000 ton per år. Den nya kombiterminalen kommer att öka länets attraktivitet för nya industriella etableringar och expansion av befintliga industrier, eftersom nära tillgång till miljövänliga transporter är helt nödvändigt både nu och i framtiden.

Hemab AB har beviljats 23 miljoner kronor för utbyggnad av sin biogasanläggning. Den utbyggda anläggningen kommer kunna hantera tre gånger så mycket matavfall vilket enligt prognos kan täcka Härnösands kommuns och omkringliggande kommuners totala insamlade matavfall per år. Åtgärden beräknas minska det årliga koldioxidutsläppet med 2 700 ton per år.

Hoppas på fler ansökningar

- Vi är mycket glada över beskeden från Naturvårdsverket och vi hoppas att fler företag och organisationer kommer att ansöka om stöd från Klimatklivet under 2021 då fyra nya ansökningsomgångar kommer. Klimatklivet bidrar till omställningen till ett klimatneutralt Västernorrland och stärker vår konkurrenskraft, säger Therese Åkerlund, Länsstyrelsen Västernorrland, som hanterar ansökningarna till Klimatklivet.

Utöver de tidigare nämnda investeringarna har fem företag beviljats investeringsstöd för att bygga publika laddstolpar (Mjälloms Tunnbröd AB, Lungviks hamnförening, Sidensjö Sparbank, Matglad i Ånge AB och Västansjö Gård). Benny Persson Fastigheter har beviljats investeringsstöd för energikonvertering från olja till fjärrvärme. Goodway Entreprenad AB har beviljats investeringsstöd för att energikonvertera asfaltsverk till förnybart bränsle. Kyl- och frysexpressen Nord AB har beviljats investeringsstöd för inköp av biogaslastbilar. 

Möjligt att söka stöd från Klimatklivet

Just nu är årets första ansökningsperiod öppen och fram till och med 29 januari välkomnar vi ansökningar från företag, kommuner och organisationer som vill ha medfinansiering från staten för investeringar som minskar klimatpåverkan.

Ansökningsperioder för Klimatklivet 2021:

  • 18–29 januari
  • 13–27 april
  • 24 augusti–9 september
  • 8–18 november.

Mer information

Har du funderingar kring Klimatklivet kan du läsa om klimatinvesteringsstöd på vår webbplats, eller kontakta Therese Åkerlund via e-post: therese.akerlund@lansstyrelsen.se

Klimatinvesteringsstöd

Kontakt