Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Länsstyrelsen börjar kontrollera efter nya covid-19 lagen

Text pressmeddelande

Idag torsdag och i morgon fredag den 22 januari, kommer Länsstyrelsen att göra sina första kontroller efter covid-19-lagen. Eller pandemilagen, som den ofta kallas. Under torsdagen genomförs tillsyn via telefon och under fredag genomförs en fysisk tillsyn i Sundsvalls kommun. Tillsynen fokuserar på ett antal livsmedelsbutiker och systembolag.

Länet har fortfarande en hög smittspridning i samhället. Vi behöver därför komma i gång så fort som möjligt med att kontrollera att reglerna följs. Tillsynen handlar om en dialog mellan verksamhetsansvarige och oss.

I morgon, fredag den 22 januari, gör vi vårt första tillsynsbesök efter några dagars intensiva förberedelser.

Vi börjar med att besöka några av länets livsmedelsbutiker och systembolag, för att få ett hum om hur den nya lagen tolkas och efterlevs. Livsmedelsbutiker och systembolag är sådana platser där många människor rör sig samtidigt och där trängsel lätt uppstår bland hyllorna. Några av livsmedelsbutikerna har även paketutlämning och är ett område där trängsel kan uppstå.

Syftet med tillsynen är att minska trängsel och därmed minska smittspridningen. Vi räknar med att tillsynen ger oss ett gott underlag för hur vi ska fortsätta vår tillsyn i resten av länet och en bild av vilka förebyggande åtgärder som kan behövas.

Vi kommer under fredagen att besöka en plats i länet. Två personer kommer att utföra tillsynsbesöket i Sundsvall/Birsta. Under nästa vecka planeras även ett besök i Örnsköldsvik.

Kontakt