Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Presskonferens: Skärpta allmänna råd införs nu i Västernorrland

Pressinbjudan

Smittspridningen av coronaviruset har de senaste veckorna kraftigt ökat takten i Västernorrland. För att skydda de som riskerar att bli svårt sjuka i covid-19 och för att se till att vården klarar belastningen har Folkhälsomyndighetens generaldirektör i samråd med regionens smittskyddsläkare tagit beslut om att införa lokala allmänna råd också i Västernorrland.

Råden börjar gälla omedelbart och gäller fram till 13 december.


Länsstyrelsen Västernorrland har i samband med detta fattat beslut om ett publiktak på 50 personer vid arrangemang som exempelvis konserter och idrottsevenemang. Det börjar gälla 18 november.

Länsstyrelsen och Region Västernorrland bjuder in till presskonferens:

Tid: 16 november klockan 14.00

Plats: Stora salen på sjukhuset i Sundsvall. Ta hiss 8 till våning 1. Gå höger och höger igen in på utbildningsavdelningen. Där är det dörren rätt fram.

Presskonferensen går att se på webben via en länk på www.rvn.se.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Medverkande:

Hans Boman, smittskyddsläkare Region Västernorrland
Landshövding Berit Högman, Länsstyrelsen Västernorrland

De lokala allmänna råden som nu gäller för alla som vistas i Västernorrland är:

  • Undvik att ha fysisk kontakt med andra personer än de som du bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge. Du bör också undvika vissa typer av aktiviteter om de inte går att genomföra utan fysiskt avstånd till andra, som kontaktsporter eller hälso- eller skönhetsvård som inte är medicinskt motiverad.

  • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.

  • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare. Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av rådet. Det är dock viktigt att tänka på att den som har symtom som kan vara covid-19 ska undvika all nära kontakt med andra.

  • Avstå från att göra onödiga resor. Resor inom eller mellan regioner kan bidra till att öka smittspridningen eftersom man ofta träffar nya personer, vilket leder till att nya smittkedjor startas. Du bör därför, så långt som möjligt, avstå från sådana resor. Rådet gäller även resor till regionen från andra regioner. Detta råd är inte tänkt att hindra människor från att exempelvis ta sig till arbete, studier, sysselsättning eller den vård som kräver att man är på plats.

Måndagens beslut omfattar också skärpta allmänna råd för arbetsplatser och för verksamheter, som exempelvis butiker, köpcentrum och idrottsanläggningar.

  • Verksamheter och arbetsgivare bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden ovan. Arbetsgivares åtgärder kan vara att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån, och att skjuta upp tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten. Övriga verksamheter kan minimera antalet besökare vid samma tidpunkt, anpassa öppettiderna, och erbjuda digitala alternativ.

Beslut om ett publiktak på 50 personer
Från och med onsdag den 18 november är det i Västernorrland förbjudet att genomföra allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare. Beslutet har fattats mot bakgrund av det allvarliga coronaläget i länet med allmän smittspridning och klustersmitta. Läs i artikel.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vid frågor om presskonferensen, hör av er till:

Lena Landar, Region Västernorrland tel: 070 - 263 97 88 lena.landar@rvn.se
Kommunikationsavdelningen Region Västernorrland www.rvn.se/presslänk till annan webbplats

Vid frågor om länsstyrelsens verksamhet och beslut, hör av er till
Maria Sjöström, länsledningskoordinator tel: 070 - 247 93 91

Kontakt