Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Västernorrlands vinnare av SKAPA-priset 2020

Landshövdingen står bredvid pristagarna som håller i sina diplom

Landshövding Berit Högman; Johannes Holmberg, VD Calejo; Carl Johard, Calejo (vinnaren kunde personligen inte ta emot priset på grund av reserestriktioner för coronapandemin) Jonathan Blome’r, Evelina Sandström, Julia Andersson, Pontus Andersson alla från MFALD. Foto: Maria Sjöström

Vinnare av årets SKAPA-pris i Västernorrland är Leonard Johard på företaget Calejo. Leonard Johard har utvecklat en AI-lösning for att optimera komplicerade processer inom industrin. Systemet kan exempelvis användas för att testa idéer som är mycket svårt eller omöjligt att genomföra i verkligheten.

- Innovationen kommer att bidra starkt till effektivitets- och hållbarhetsarbete inom industrin och skalbarheten gör att systemet har god potential att nå marknadsframgång och lönsamhet, säger Sten Wigert, Innovationsrådgivare på Mittuniversitetet och en av länsjuryns medlemmar.

Vinnare av årets SKAPA-pris för unga innovatörer i Västernorrland är Pontus Andersson i studentföretaget MFALD som tillsammans med sina studentkollegor Julia Andersson, Evelina Sandström, Jonathan Blomér och Sofie Karlsson utvecklat en tjänst som förväntas bidra till en mognadsinsikt hos företag som vill kvalitetssäkra sin rekryteringsprocess för bredare mångfald.

SKAPA-priset stimulerar att både etablerade och nya innovatörer får möjlighet att testa sina idéer i konkurrens med andra.

- I Västernorrland är vi duktiga på att skapa nya idéer vilket renderar i patent och affärsmöjligheter. Det finns alla möjligheter att årets vinnare kan bli morgondagens företagare med stor nytta för samhället, säger Christin Borg, enhetschef på Länsstyrelsen Västernorrland, och medlem i juryn.

Den regionala vinstsumman består av 10 000 kronor. Efter att ha vunnit steg ett i urvalsprocessen går vinnarna från Västernorrland vidare till steg två, den nationella tävlingen.

Tävling på nationell nivå

De två länsvinnarna kommer på den nationella nivån tävla om 550 000 kronor (årets vinnare av SKAPA-priset) respektive 250 000 (SKAPA-priset för unga innovatörer). Den nationella prisutdelningen sker på SKAPA Innovationsgala den 12 november 2020. Galan genomförs vanligtvis i Stockholm med kommer i år att genomföras digitalt.

Läs mer om SKAPA-vinnarna:

Calejo Industrial Intelligence Länk till annan webbplats.
MFALD Länk till annan webbplats.

Kontaktperson:

Christin Borg, enhetschef, telefon: 070-343 91 41

SKAPA-stiftelsen

SKAPA handlar om att lyfta fram innovativa idéer och uppmuntra idérika människor. Priset har delats ut sedan år 1986 och är landets största innovationspris för uppfinnare/innovatörer.

Länsstyrelsen är samordnare av SKAPA-priset på länsnivå. Länsstyrelsen har tillsammans med Almi företagspartner Mitt AB, Mittuniversitet och Norrlandsfonden ingått i den jury som valt ut årets vinnare.

För mer information: www.stiftelsenskapa.se Länk till annan webbplats.

Kontakt