Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Giftalger i Ulvöhamn

Blomning av cyanobakterier på vattenyta med stenar i bakgrunden. Foto: Nina Viklund

Algblomning i Ulvöhamn. Foto: Nina Viklund

Under måndagen fick Informationscentralen för Bottniska viken (ICBV) in en rapport om algblomning vid Ulvöhamn, Örnsköldsviks kommun. ICBV bedömer att det rör sig om giftiga cyanobakterier.

På nära håll såg algblomningen i Ulvöhamn ut som avlånga löv och katthår som låg i stråk på vattenytan. ICBV gör bedömningen att det troligen rör sig om en blandning av tre arter cyanobakterier: phanizomenon sp, Dolichospermum lemmermannii och Nodularia spumigena. Dessa har tidigare år hittats vid Ulvön. De är giftiga och man bör undvika kontakt med dem.

Informationscentralen för Bottniska viken (ICBV) tar emot observationer och informerar om det aktuella läget i Bottenviken, Norra Kvarken och Bottenhavet.

Informationscentralernas huvudsakliga uppgift är att snabbt nå ut med information till berörda myndigheter, organisationer och allmänheten i samband med ovanliga händelser och akuta situationer i kust- och havsmiljö.

Vattnet i Bottniska viken - informationscentralen

Håll barn och husdjur borta från algerna

Informationscentralen för Bottniska viken rekommenderar att man inte badar på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar.

Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.

Kontakt