Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Länsstyrelsen redo att stödja kommunerna vid skärpt tillsyn på serveringsställen

Människor sittandes på en uteservering.

Foto: Karin Tilander

1 juli trädde lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen i kraft. Den innebär att kommunerna ansvarar för hela tillsynen av restauranger, barer och kaféer. De får även befogenhet att meddela förelägganden och att tillfälligt stänga ett serveringsställe.

Lagen ska effektivisera tillsynen och minska riskerna för smittspridning av covid-19. Länsstyrelserna ska ge kommunerna råd, stöd och vägledning enligt den nya lagen.

På bara några veckor har länsstyrelser och kommuner sett över behov och rutiner kring tillsynshantering, och snabbt tagit fram information och dokument som kan vara till stöd i det konkreta tillsynsarbetet.

– Kommunerna är vana vid tillsynsarbete sedan tidigare, men den tillfälliga lagen handlar om att förhålla sig till coronapandemin på ett nytt sätt. Vi vet att råd och vägledning blir viktigt för många kommuner och vår uppgift är att finnas för dem och hjälpa till att tolka lagen och hur man ska förhålla sig till detaljer i tillsynsarbetet, säger Karin Frejarö, tillförordnat länsråd vid Länsstyrelsen Västernorrland.

Hindra smittspridningen men ändå kunna hålla öppet

Den tillfälliga lagen har drivits igenom skyndsamt eftersom vi befinner oss i sommarsäsong med hög risk för folksamlingar och trängsel när många söker sig till restauranger och uteserveringar, något som gynnar smittspridningen.

– Syftet med lagen och vårt tillfälliga uppdrag är att hindra smittspridningen, men ändå ge restauranger och serveringar möjlighet att hålla öppet. De som driver serveringsställen, såväl som allmänheten, har ett ansvar att respektera de regler som finns. Vi hoppas på god vilja och förståelse från alla berörda, säger Karin Frejarö.

Information om den tillfälliga lagen och vad den innebär för kommuner och näringsidkare

Kontakt