Publiceringsdatum: 18 juni 2020

Senast uppdaterad: torsdag 25 juni, 12.22

Vistas i naturen i sommar

Att vistas i naturen är bra för hälsan. Vi hoppas därför att många tar chansen att ta sig ut i sommar. Här har vi samlat information till dig som söker inspiration till naturupplevelser, och som vill ta ansvar för att vi alla kan vistas i naturen på ett säkert och hänsynsfullt sätt.

Att hålla avstånd är att visa omtanke

I Västernorrland finns över 200 skyddade naturreservat. Ett sätt att undvika trängsel är att leta upp något lite mer okänt område. Här tipsar vi om naturreservat som är mer okända eller klarar ett högre besökstryck. Vi kommer att uppdatera listan löpande, efter behov och besökstryck.

Under fliken Besöksmål på vår hemsida finns information om alla länets naturreservat.

Besöksmål

Under pandemin avråder vi från övernattning i våra övernattningsstugor. Ta istället med eget tält, eller ersätt flerdagarsturen med en eller flera dagsturer. Här kan du läsa mer om åtgärder som vi har vidtagit vid våra mest besökta områden och anläggningar.

Skuleskogens nationalpark

Stugorna i nationalparken kommer fortsätta att vara öppna, men vi avråder från övernattning.

Trysunda

Gästhamnen och vandrarhemmet håller öppet, men med flera åtgärder vidtagna i enlighet med Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Vandrarhemmet minskar antalet tillgängliga bäddar, restaurangen styr utbudet mot hämtmat, affären ser till att kunderna håller avstånd.

Högbonden

Högbondens vandrarhem kommer att hålla öppet 1 juli-23 augusti. Vandrarhemmet och båten vidtar ett stort antal åtgärder för att säkra att verksamheten följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer och minska riskerna för smittspridning. Vandrarhemmet reducerar antalet tillgängliga bäddar och båten tillåter färre passagerare ombord, platser på båten förbokas och betalas på nätet, förstärkta städrutiner, information till gästerna om betydelsen av att hålla avstånd, med mera.

Naturum Höga Kusten

Naturvägledningen har flyttat utomhus och utställningen inne i byggnaden håller tillfälligt stängt. Restaurangen har öppet alla dagar i veckan och har vidtagit åtgärder i enlighet med Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

Digital naturvägledning av kunnig personal

Under sommaren 2020 förstärker vi vår naturvägledning med mer närvaro i digitala kanaler.

Naturum Höga Kusten lägger tyngdpunkten på världsarvet Höga kusten och Skuleskogens nationalpark. Kontot uppdateras av naturvägledare Nathalie Nordén. Det finns chans att ställa frågor och föra dialog.

Naturum Höga Kustenlänk till annan webbplats

Följ naturum Höga Kusten på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Följ naturum Höga Kusten på Instagramlänk till annan webbplats

På Instagram-kontot Natur i Västernorrland får du tips på intressanta besöksmål i hela länet. Kontot uppdateras under sommaren av Johanna Öhrling, medarbetare på Enheten för Skyddad natur. Hon finns också tillgänglig för frågor och dialog.

Följ Natur i Västernorrland på Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

  • Fika och pausa på platser med gott om utrymme där det är enkelt att hålla avstånd till andra besökare.
  • Du kan bada vid en strand eller använda en brygga som ligger utanför en tomt, bara du inte stör fågellivet eller hindrar ägaren från att använda bryggan. Visa hänsyn till djur och människor om du åker båt eller vattenskoter.
  • För att alla ska ha en fin upplevelse i naturen, visa hänsyn till de som bor i området. Det kan till exempel handla om att inte gå på åkermark, inte trampa på grödor, inte störa boskap, undvika att gå för nära bostadshus.

Fler tips till besökare i naturen finns hos Naturvårdsverketlänk till annan webbplats

  • Tvätta händerna noga med tvål och vatten vid kontakt med djur
  • Ha inte picknick i betesmarker där det går djur
  • Bada inte där betesdjur kan gå ner i vattnet

Mer information om hur du undviker smitta mellan djur och människor finns hos Jordbruksverketlänk till annan webbplats

Råder eldningsförbud?

Var alltid försiktig om du tänder en eld och försäkra dig om att elden är släckt innan du lämnar den. I naturreservaten är det i regel bara tillåtet att elda och grilla i fasta eldstäder, råder eldningsförbud får man inte elda alls.

Länsstyrelsen Västernorrland beslutar om eldningsförbud i vårt län i samråd med räddningstjänsten, och när det är aktuellt kommunicerar vi via vår webb och digitala kanaler.

I länsstyrelsernas karttjänst kan du ta reda på var eldningsförbud råderlänk till annan webbplats

Skräpa inte ner – städa hellre upp

Varje år hamnar mängder av skräp i naturen, och det blir lätt att man gör som alla andra. En plats som redan är skräpig har därför en tendens att bli ännu skräpigare.
Organisationen ”Håll Sverige rent” har listat tips för en skräpfri upplevelse.

Tillsammans håller vi naturen ren - Håll Sverige rentlänk till annan webbplats

Följ myndigheternas rekommendationer

Följ myndigheternas rekommendationer för att bromsa smittan och för att minska belastning på samhällsviktig verksamhet.

Information till resenärerlänk till annan webbplats (Krisinformation.se)

Visiting Sweden during the covid-19 pandemic länk till annan webbplats(information in english at krisinformation.se)

Vi samverkar i länet för en säker sommar

Vi är många som vill bidra till att sommaren i länet blir både innehållsrik och säker. Besök gärna destinationsbolagens, kommunernas och regionens webbplatser för att hålla dig informerad om vad som händer och gäller i länet.

Kontakt

Johanna Öhrling

Friluftslivssamordnare vid enheten för Skyddad natur

Telefon 073-052 64 95 

Naturum Höga Kusten

Telefon 0613-700 200