Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Tre 100-årsjubilarer högtidlighålls när landshövdingen firar nationaldagen

Sveriges flagga.

Demokratin och folkrörelsesverige står i centrum när landshövdingen håller sitt traditionsenliga nationaldagstal vid Villa Marieberg i Sundsvall. Sveriges demokrati firar 100 år, liksom Mariebergs Scoutkår och Njurunda Hembygdsförening, som föräras svenska fanor från Stiftelsen Sveriges Nationaldag.

– Det känns riktigt fint att idag få fira två föreningar, som funnits under lika lång tid som Sverige varit demokrati. De manifesterar demokratins grundpelare och rotsystemet i vårt samhälle, säger landshövding Berit Högman.

Årets firande blir annorlunda under rådande Coronapandemi, utan stor sammankomst med tal och flagghissning inför en större publik. Västernorrlänningarna bjuds istället in att fira digitalt med landshövdingen som håller sitt traditionsenliga tal, delar ut fanor och hissar flaggan till tonerna av nationalsången framförda av Estetiska programmets musikelever i Härnösand.

- Ett annorlunda firande ett annorlunda år. Jag tycker att det är viktigt att vi högtidlighåller den här dagen även fast vi inte kan samlas som vi brukar, säger Berit Högman.

- Jag vill att vi firar Sverige, en 100-årig demokrati, och jag vill att vi påminner oss om att hålla fast vid och värna det vi tillsammans byggt upp under så lång tid, säger landshövdingen.

Ceremonin hålls utomhus vid Villa Marieberg i Sundsvall. Två representanter från Mariebergs Scoutkår och Njurunda hembygdsförening tilldelas fanor från Stiftelsen Sveriges Nationaldag. Se hela ceremonin i filmklippet nedan.

Kontakt

Maria Sjöström

Länsledningskoordinator