Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Naturvårdsbränning i Stormyran-Lommyrans naturreservat i Ånge kommun

Skog som brinner

Idag måndag, genomför vi en kontrollerad naturvårdsbränning i Stormyran-Lommyrans naturreservat. Bor du i närheten av området, exempelvis i Erikslund eller Ljungaverk, kan du kanske se eller känna lukt av brandrök.

Då kan det vara bra att veta att räddningstjänst, SOS Alarm och Trafikradion är informerade.

Gränserna för dagens bränningsområde är både väg och myr. Gränserna bevattnas dessutom av helikopter och vattenslangar.

– Vi har full släckningsutrustning, arbetar med erfaren och välutbildad personal, och har löpande kontakt med räddningstjänsten. En helikopter bevattnar gränserna och övervakar bränningen från ovan, säger Torbjörn Engberg, enhetschef vid Länsstyrelsen Västernorrland.

– Vi bränner alltid i motvind, då kryper elden fram och vi kan kontrollera antändningen. I dag är vindarna gynnsamma för bränning. Bränningsgränserna patrulleras hela tiden och vi lägger stor vikt vid efterbevakning. Vi lämnar inte området förrän det har gått tre dagar utan rök, säger bränningsledare John Granbo.

Naturvårdsbränningen utförs inom projektet Life Taiga och genomförs bland annat för att skapa mer öppna, solbelysta och flerskiktade tallskogar samt främja skogarnas mångfald av arter.

Bränningen startar tidigast efter lunch på fredagen, och omfattar 36 hektar i Hättena, Stormyran-Lommyrans naturreservat.

Kontakt

Kristin Lindström

Naturvårdshandläggare

Jonas Salmonsson

Naturvårdshandläggare