Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Så påverkar pandemin friluftslivet i nationalparken och våra reservat

Pressmeddelande

Naturvägledning utomhus och förstärkta informationsinsatser är exempel på åtgärder som genomförs för att människor på ett tryggt sätt ska kunna komma ut och upptäcka naturen under den pågående pandemin.
– Visa hänsyn, följ rådande rekommendationer och besök gärna våra mer okända naturreservat, säger Daniel Gustafsson, länsråd.

Det är nu många som söker sig ut i naturen. Länsstyrelsen har i vissa naturreservat sett en kraftig ökning av antalet besökare jämfört med hur det brukar vara den här tiden på året.
– Vi gläds åt att det är så många människor som hittar ut till de fina naturområden vi förvaltar, säger Daniel Gustafsson.

Njuta av naturen på säkert vis

Även ute i naturen är det viktigt att inte utsätta sig själv eller andra för smittorisker. Det gäller att hålla avstånd till andra vandrare och att inte ge sig ut om man misstänker att man är sjuk.

Länsstyrelsen följer myndigheternas riktlinjer och anpassar verksamheten och förstärker informationsinsatser till besökare vid de större besöksanläggningarna för att minska riskerna för smittspridning.
– Genom dessa åtgärder och genom att var och en visar hänsyn och tar personligt ansvar, kan vi alla hjälpas åt att bidra till att vi kan njuta säkert av naturen i länet, säger Torbjörn Engberg, chef på länsstyrelsens enhet för Skyddad natur.

I nuläget gäller följande

  • Naturum Höga Kusten – Naturvägledningen har flyttat utomhus och utställningen inne i byggnaden håller tillfälligt stängt. Närvaro och naturvägledning på sociala medier och webb förstärks och utvecklas. Restaurangen har öppet alla dagar i veckan och har vidtagit åtgärder i enlighet med Folkhälsomyndighetens riktlinjer.
  • Skuleskogens nationalpark – Stugorna i nationalparken kommer fortsätta att vara öppna, men vi avråder från övernattning. Tag istället med eget tält, eller ersätt flerdagarsturen med en eller flera dagsturer.
  • Trysunda – Gästhamnen och vandrarhemmet planeras att öppnas runt midsommar, men med flera åtgärder vidtagna i enlighet med Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Vandrarhemmet minskar antalet tillgängliga bäddar, restaurangen styr utbudet mot hämtmat, affären ser till att kunderna håller avstånd, med mera.
  • Högbonden – Det exponerade läget innebär att det saknas gästhamn och det går inte att ta sig till Högbonden med allmänna kommunikationsmedel. Alla gäster reser dit med gemensam turbåt och det krävs anpassningar för att kunna hålla den sociala distanseringen på ön. Länsstyrelsen följer utvecklingen i länet samt regeringens och myndigheternas riktlinjer, och planerar att fatta beslut om sommarens vandrarhemsverksamhet i början på juni.

Åtgärderna kan komma att ändras om förutsättningarna och myndigheternas rekommendationer förändras.

Undvik trängsel – i länet finns över 200 reservat

Ett sätt att undvika trängsel kan vara att leta upp något lite mer okänt område. I Västernorrland finns över 200 skyddade naturreservat som är fyllda av naturupplevelser av olika slag. Information om alla dessa pärlor hittar du på sidan för Naturreservat.

Kontakt