Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

I dag är det Internationella dagen mot homofobi

Den 17 maj är det inte bara Norges nationaldag. Det är också den Internationella dagen mot homo-, bi- och transfobi, även kallad IDAHOT. Syftet med dagen är att lyfta medvetenheten om hur viktigt det är att homosexuella, bisexuella och transpersoner inte utsätts för diskriminering.

Organisationen ILGA-Europe Länk till annan webbplats. rankar årligen Europas länder utifrån hur väl mänskliga rättigheter för hbtq-personer efterlevs. Sverige återfinns på en 11:e plats och har på senare år tappat placeringar från att ha legat på 4:e plats 2015. I topp finner vi länder som Malta, Belgien och Finland.

Delar av länsstyrelsen hbtq-certifierade

På Länsstyrelsen Västernorrland har HR-funktionen och Enheten för social hållbarhet under 2019 blivit hbtq-certifierade av Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter (RFSL) och arbetar nu utefter den handlingsplan som tagits fram för att förbättra såväl arbetsmiljö och bemötande som genomförande av verksamhet. Sedan i höstas har också 30 personer i det integrationsnätverk som arbetar med integrationsfrågor i länets sju kommuner gått en utbildning som ska leda till en hbtq-certifiering. Syftet med utbildningen är att öka kunskapen om hbtq för att ytterligare öka kvaliteten i mottagandet av nyanlända.

Vårt arbete med mänskliga rättigheter

Länsstyrelsen har i uppdrag att arbeta med mänskliga rättigheter. Det innebär att länsstyrelsens ska beakta, belysa och analysera mänskliga rättigheter i den egna verksamheten. Vi ger också stöd till andra aktörer som arbetar med mänskliga rättigheter i länet.

Mer information om länsstyrelsens arbete med mänskliga rättigheter

Kontakt

Susanna Elmberger

MR-utvecklare