Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Du är ansvarig för dina djur även om du blir sjuk

Svartvit hundvalp fotograferad rakt framifrån. 

En fråga som alltid är aktuell är vem som tar hand om dina djur när du själv inte kan, till exempel på grund av akut sjukdom. Svaret är att du alltid är ansvarig för att dina djur får den tillsyn de behöver

– Oavsett om du har en katt eller många lantbruksdjur är det bra om du har en plan. Bor du ensam är det extra viktigt. Du är alltid själv ansvarig för att dina djur får den tillsyn de behöver, säger Helén Löfblad, länsveterinär vid Länsstyrelsen Västernorrland.

Förbered dig

Det är bra att i förväg komma överens med någon som kan hjälpa dig. Ett djurpensionat kan vara ett alternativ om du har sällskapsdjur och ingen i din närhet har möjlighet att sköta om dina djur.

När det gäller lantbruksdjur har LRF en checklista för god beredskap Länk till annan webbplats. som finns på deras webbplats.

Om ingen kan ta hand om dina djur

– Om du inte har förberett dig och dina djur blir utan tillsyn, kan länsstyrelsen komma att omhänderta dem. Det kan då bli så att du inte får tillbaka djuren, om inte situationen snabbt kan lösas med hjälp av dig eller någon närstående, säger Helén Löfblad.

Se vår film på Youtube där Helén Löfblad berättar om ditt ansvar som djurägare Länk till annan webbplats..

Kontakt