Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Kreativitet och engagemang bland länets aktörer, det firar jag i påsk!

Berit Högman, landshövding i Västernorrland

Årets påskfirande blir sig inte likt. Vi samlar inte släkten till stora middagar, vi åker inte till fjällstugan och vi kommer antagligen inte att träffa släkt och vänner på samma vis som vi vanligen gör under påsken. Det känns onekligen tråkigt, men vi får blicka framåt och göra vad vi kan för att samla energi och kraft. Vi kommer att behöva energin för att klara av att vara uthålliga, vi vet av expertmyndigheterna att coronakrisen inte kommer att vara över på många dagar än.

Jag ägnar mer tid än vanligt i skog och mark, naturen ger mig kraft. Jag är även en stor konsument av litteratur och film, det kommer väl till pass inför några lediga dagar. Tack vare vår digitala värld kan vi på nära håll följa nyhetsbevakningen som ju onekligen domineras av coronavirusets framfart och dess effekter på vårt samhälle. Det är lätt att känna oro och kanske hopplöshet när vi ser hur våra företag drabbas, hur redan utsatta människor blir än mer utsatta i tider av isolering och givetvis en sorg över de som drabbas och kanske förlorar nära och kära på grund av coronaviruset.

Samtidigt gläds och inspireras jag av det fantastiska engagemang och den innovationskraft som poppar upp i spåren av corona. Aktörer och invånare går samman för att hjälpa varandra, hitta lösningar på nya problem och det går nästan att ta på den solidaritet som blommar ut bland västernorrlänningarna! Några exempel:

  • Sundsvall: Flera restauranger i Sundsvall har startat föreningen Restaurang Kooperativet där privatpersoner och företag kan bli investerande medlemmar för att hjälpa restaurangnäringen med likviditet på kort sikt och för att utveckla restaurangnäringen långsiktigt.
  • Kramfors: Kramfors handel tillsammans med fotbollsspelare från Kramfors-Alliansen och medarbetare vid Kramfors flygplats möjliggör utkörningar av varor till personer i riskgrupper eller som sitter hemma i karantän.
  • Härnösand: Härnösands kommun bjuder på smittsäkra kulturupplevelser till särskilda boenden. Det är möjligt att välja mellan dans, musik och teater. Ett samarbete mellan Scenkonst Västernorrland och Sveriges Radio P4 Västernorrland gör att varje dag, måndag- torsdag, kommer ett teater- eller musikinslag att livesändas i länet.
  • Örnsköldsvik: Företaget Sekab ställde om sin produktion och började tillverka handsprit och ytdesinfektionsmedel till sjukvården.
  • Ånge: Såväl studie- och yrkesvägledare som administratörer har klivit in i klassrummen och haft undervisning då sjukfrånvaron legat kring 40 procent för både elever och personal.
  • Timrå: I Timrå går företagen samman med kommunen för att handla mat till riskgrupper. De tar inget betalt för att köra ut maten. De hjälper till för att bromsa smittspridningen och månar om de som byggt Timrå.

Det finns med all säkerhet många fler goda exempel som förtjänar att uppmärksammas och hyllas, inte minst de eldsjälar som finns i vårt civilsamhälle som dagligen arbetar för våra medmänniskors välbefinnande och rättigheter. Jag vill också särskilt hylla all personal inom vård, äldreomsorg och skola, ni gör ett ovärderligt arbete i den här prövande tiden.

Corona-viruset tar inte påskledigt, men jag hoppas och önskar er alla i Västernorrland några dagars nedvarvning, för att ladda batterier och hämta kraft av sol och frisk luft.

Vi behöver varandra mer än någonsin!

Berit Högman,
Landshövding Västernorrlands Län

Kontakt