Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Coronaviruset - läget i länet 2020-04-08

På onsdagen lämnade Länsstyrelsen Västernorrland en ny lägesbild till regeringen. Personalbortfall, smittspridning på äldreboenden och brist på skyddsutrustning och sjukvårdsmaterial är aktuella knäckfrågor i länet.
Länsstyrelsens samordningsstab uppdaterar vanligen lägesbilden två gånger i veckan, onsdagar och fredagar. Den bygger på rapporter från länets kommuner, Region Västernorrland och andra aktörer.
Onsdagens lägesbild visar på en fortsatt brist på handsprit, skyddsutrustning och annan sjukvårdsutrustning. I fredags fick länsstyrelserna i uppdrag av regeringen att samordna och fördela skyddsutrustning och sjukvårdsmaterial i länen.
– Vi jobbar nu tillsammans med kommunerna och regionen på att sätta rutiner för detta. För vår del innebär det bland annat att vi behöver fler personer i staben, säger länsstyrelsens beredskapsdirektör Torbjörn Westman.
I den samlade bedömningen av läget i Västernorrland ligger påverkan kvar på nivån måttlig, det vill säga två på en femgradig skala. Nedbrutet i underkategorier råder dock betydande påverkan, tre av fem, när det gäller ”liv och hälsa”. Tre av kommunerna har spridning av covid-19 på äldreboenden. En kommun har konstaterade fall på tre boenden. I två kommuner finns det även misstänkt smitta hos vårdpersonal.
Inom vård, omsorg och förskola hos vissa kommuner råder måttlig till allvarlig påverkan på grund av personalbortfall. Detta leder i sin tur till ökad belastning för den kvarvarande personalen.
Även för ”miljö och ekonomiska värden” rådet betydande påverkan. Antalet varsel ökar kraftigt i länet, framför allt i hotell- och resebranschen, transporter och byggverksamhet.
Nästa lägesbild kommer inte förrän onsdag 15 april på grund av påskhelgen.
– Normalt sker inget stabsarbete under helgerna men vi är förstås beredda att handla om det uppstår en akut situation, säger Torbjörn Westman.
5. Kritisk påverkan
Följande tre kriterier är uppfyllda: Verksamheten kan ej genomföras enligt plan, lagstadgade och andra krav uppfylls ej. Tillgängliga resurser är uttömda och nya kan ej tillföras eller omfördelas. Belastningen på personal eller funktioner/verksamheter är övermäktig.
4. Allvarlig påverkan
En eller två av följande kriterier är uppfyllda: Verksamheten kan ej genomföras enligt plan, lagstadgade och andra krav uppfylls ej, Tillgängliga resurser är uttömda och nya kan ej tillföras eller omfördelas. Belastningen på personal eller funktioner/verksamheter är övermäktig.
3. Betydande påverkan
Följande tre kriterier är uppfyllda: Verksamheten genomförs delvis enligt plan, lagstadgade och andra krav uppfylls endast till viss del. Tillgängliga resurser är ansträngda. Belastningen på personal eller funktioner/verksamheter börjar bli övermäktig.
2. Måttlig påverkan
En eller två av följande kriterier är uppfyllda: Verksamheten genomförs delvis enligt plan, lagstadgade och andra krav uppfylls endast till viss del. Tillgängliga resurser är ansträngda. Belastningen på personal eller funktioner/verksamheter börjar bli övermäktig.
1. Ingen påverkan
Följande tre kriterier är uppfyllda: Verksamheten genomförs enligt plan, lagstadgade och andra krav uppfylls. Tillgängliga resurser är tillfyllest. Belastningen på personal eller funktioner/verksamheter ej övermäktig.
Ta del av uppdaterad och pålitlig information
Följ händelseutvecklingen utifrån pålitliga källor. Vid händelser som väcker oro är det viktigt att agera utifrån korrekt och saklig information.
Folkhälsomyndigheten
Folkhälsomyndigheten är expertmyndighet i Sverige. Tillsammans med WHO är de källan till kunskap om covid-19. På Folkhälsomyndighetens webbplats finns myndighetens riskbedömning och rekommendationer. På deras Frågor och svar-sida finns mycket information. Webbplatsen uppdateras hela tiden.
Frågor och svar om covid-19 på Folkhälsomyndighetens webbplats.
Frequently asked questions about the novel coronavirus 2019-nCoV can be found here.
Utrikesdepartementet
Reseinformation från Utrikesdepartementet med anledning av utbrottet av coronavirus.
Krisinformation.se
Krisinformation.se är en samlingsplats för krisinformation från svenska myndigheter.
Om du vill ha uppdaterad information kan du också följa krisinformation.se i sociala medier, till exempel på Facebook, Instagram och Twitter.
Nationellt informationsnummer och sjukvårdsrådgivning
Sök i första hand information i pålitliga, digitala kanaler, se länkar och rekomendationer ovan. Om du ändå har generella frågor kan du ringa det nationella informationsnumret 113 13, där frågor besvaras dygnet runt. Ring bara sjukvårdsrådgivningen 1177 om du har symtom, inte vid allmänna frågor.
Läs mer om hur och när du bör kontakta vården hos 1177 Vårdguiden.
Region Västernorrland ansvarig för smittskyddsfrågor
Ur ett regionalt perspektiv är Region Västernorrland ansvarig för smittskyddsfrågor. Region Västernorrland har god beredskap och lokala rutiner för att förhindra och hantera smittspridning.
Mer om hur regionen hanterar covid-19 på Region Västernorrlands webbplats.
Följ Region Västernorrland på Facebook.
Information från länets kommuner
Besök din kommuns webbplats för att hålla dig informerad om vad som händer och gäller i din kommun.
Härnösand
Kramfors
Sollefteå
Sundsvall
Timrå
Ånge
Örnsköldsvik
Regeringens arbete
Regeringens beslut och initiativ med anledning av coronaviruset