Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

SKAPA söker 2020 års bästa uppfinnare och innovatör

En kvinna med en uppfinning

Ansökningstiden för att söka Sveriges största utvecklingspris går ut 31 maj 2020. Över en miljon kronor delas ut.

- Sverige har genom åren hållit sig i framkant när det gäller innovation. Stiftelsen SKAPA vill genom att premiera, lyfta fram och belöna nya uppfinningar och innovationer skapa en bättre värld och samtidigt bidra till att Sverige fortsätter med att ligga i framkant och är ett av de mest innovativa länderna i världen, säger Minoo Akhtarzand, landshövding i Västmanlands län och ordförande i SKAPA.

550 000 kronor delas ut till årets vinnare av SKAPA-priset. För unga lovande uppfinnare, födda mellan 1989 och 1999, finns också möjlighet att tävla om 250 000 kronor i SKAPA-talang för unga innovatörer.

- Det är viktigt att uppmärksamma unga innovatörer i ett tidigt skede för att öka deras intresse samt ge dem möjligheter till fortsatt engagemang och fokus kring större innovationsprojekt i framtiden. Vi vill nå unga innovatörer som representerar båda könen, vilket innebär att vi gärna ser fler kvinnliga sökande, säger Minoo Akhtarzand.

Stiftelsen delar även ut ett nationellt pris, SKAPA-förebild till minne av Leffe Smith, på 100 000 kronor till en person som är en förebild och som bidragit starkt till en framgångsrik kommersialiserad innovation, men som inte är entreprenören.

Nationell vinnare 2019

Förra året vann Francesco Gatto från Stockholms län SKAPA-priset för hans uppfinning Elypta som är ett diagnostiskt kit för att upptäcka återfall i cancer.

Länsvinnare 2019

Länsvinnare av SKAPA-priset i Västernorrland var Patrik Lindström, Sundsvall. Patrik Lindström vann priset för sin Nordic SkiCrosser - träningsmaskin som efterliknar samtliga tekniker vid klassisk längdskidåkning

Länsvinnare av SKAPA-priset för unga innovatörer i Västernorrland var Jon God, Sundsvall. Jon utvecklade BlueTech Evacuation, ett digitalt stöd vid evakuering av byggnader.

Intresset för SKAPA priserna ökar för varje år och i år hoppas SKAPA på fler tävlande än någonsin.

Det är enkelt att delta när allt sker digitalt. Ansökningsformuläret ligger på stiftelsens hemsida, Man kan söka själv eller nominera någon annan.

stiftelsenskapa.selänk till annan webbplats

Pristagare på länsnivå

Det första steget i urvalsprocessen sker på regional nivå, där en regional SKAPA-jury bestående av representanter från Science Parks, Almi Företagspartner, lokala uppfinnarföreningar och andra regionala aktörer utser länsvinnare. En länsvinnare för SKAPA-priset och en länsvinnare för SKAPA-talang för unga innovatörer. Länsvinnarna går sedan vidare för att delta i tävlingen på den nationella nivån som utser årets nationella pristagare.

I varje län hålls en länsprisutdelning med landshövdingen som prisutdelare. Där delas priser på minst 10 000 kronor ut till varje länsvinnare.

Nationell bedömning och prisutdelning

På Stockholmsmässan i Stockholm den 12 november får länsvinnarna chansen att göra en kort, publik, presentation av sitt projekt som då bedöms av en kvalificerad panel. Ett pitchpris utdelas till den bästa pitchen.

Utdelning av priset sker i Stockholm den 12 november 2020 under SKAPA Innovationsgala.

För mer information, kontakta:
Bo Hallgren, projektledare,
Telefon: 070-665 04 83
E-post: projektledare@skapapriset.se

Kontakt