Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Landshövdingen: Håller vi ihop går vi stärkta ur det här

Berit Högman, landshövding i Västernorrland

För bara några veckor sedan hade inte jag eller någon av oss kunnat ana vidden av coronavirusets spridning, dess påverkan på vårt samhälle och på våra liv. Teaterupplevelsen ställs in, släktkalaset får flyttas fram och resan vi tänkte göra blir inställd. Det är tråkigt men faktiskt helt livsnödvändigt just nu. Vi beslutsfattare i Västernorrland, Sverige och över hela världen behöver dagligen fatta beslut som påverkar alla samhällssektorer, både socialt och ekonomiskt.

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste uppdatering (20 mars red.anm) har drygt 1 400 personer visat sig vara smittade med coronavirus i Sverige, vilket motsvarar ungefär 14 fall per 100 000 invånare. I Västernorrland är antalet smittade och sjuka ännu förhållandevis låg, och det är svårt att förutse vad som händer framåt. För att mildra konsekvenserna av spridningen och för att skydda de mest sårbara grupperna i samhället behöver vi alla ta ett gemensamt ansvar.

Det är nu extra viktigt att vi samarbetar och följer de rekommendationer som ansvariga myndigheter kommunicerar. Att vi stannar hemma när vi är sjuka och att begränsa sociala kontakter, inte minst gäller detta alla äldre. Vi behöver bromsa virusets framfart och ”platta ut kurvan” för att klara den här krisen.

Länsstyrelsen har det geografiska områdesansvaret för vårt län och vår uppgift är att samla alla aktörer att jobba åt samma håll. Vår uppgift är att skydda särskilt utsatta grupper och se till att viktiga samhällsfunktioner fortsätter att fungera, idag och imorgon men även på längre sikt. Vi arbetar tillsammans med alla länets kommuner, expertmyndigheter, regeringen och knyter kontakter med civilsamhälle och näringsliv. Vi arbetar för att skapa uthållighet i ett föränderligt läge!

Vi följer Folkhälsomyndighetens, regeringens och expertmyndigheternas rekommendationer. De har kunskapen, kompetensen och erfarenheten som gör dem bäst lämpade att avgöra hur samhället bör agera för att möta pandemin. För mig är det väldigt viktigt att vi inhämtar information från säkra källor så att vi inte bidrar till att sprida osanningar och felaktigheter. Det skapar bara oro och merjobb för exempelvis sjukvården som redan har fullt upp.

Just nu står sjukvården och smittskyddet i länet inför extra stora utmaningar. Personalen i sjukvården gör ovärderliga insatser, jag vill särskilt hylla deras engagemang och uthållighet. Vi måste hjälpas åt för att de som arbetar inom skola, vård, äldreomsorg och andra samhällsviktiga yrken får utrymme att göra sitt jobb. Länets näringsliv kommer sannolikt drabbas hårt, inte minst besöksnäringen. Vi som har möjlighet får göra det vi kan för att bidra till företagens levebröd genom att till exempel köpa hämtmat, handla lokalt och stötta på andra sätt. Jag ser stort intresse från företag, entreprenörer och medborgare i vårt län kring att hjälpa till i krisen och dra sitt strå till stacken. Det är fantastiskt att ett sådant engagemang kan väckas ur en kris. Solidaritet och omtanke är vad vi behöver mest just nu.

Sist men inte minst: Mitt i den rådande krisen är det viktigt att vi kommer ihåg att leva ett så rikt liv som möjligt, att vi hittar sätt till gemenskap även utan fysisk kontakt. Själv går jag på promenader i vårsolen, jag ringer nära och kära och jag tränar mer hemma än på gymmet. Det är en jobbig tid men jag är säker på att håller vi i, och ihop, går vi stärkta ur det här.

Berit Högman,
Landshövding Västernorrlands Län

Kontakt