Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

I dag är det Sverigefinnarnas dag

I dag är det Sverigefinnarnas dag! Dagen syftar till att synliggöra den sverigefinska minoritetens historia, språk och kultur som en del i det svenska kulturarvet.

Sverigefinnarna är en av Sveriges fem nationella minoriteter och uppskattningsvis så finns det över 500 000 sverigefinnar i Sverige. Det gör den till den största minoriteten i Sverige. Sverigefinnarnas dag har firats sedan 2011 på Carl Axel Gottlunds födelsedag den 24 februari. Han var en finsk folklivsforskare och kulturpolitiker och grundade den första finska föreningen i Sverige 1830.

Finska förvaltningsområden i Västernorrland

I Västernorrland ingår Sundsvalls och Örnsköldsviks kommuner i både det finska och samiska förvaltningsområdet, vilket innebär en stärkt ställning för den finska och samiska minoritetens språk, kultur och rättigheter. I kommuner som ingår i förvaltningsområdena ska de nationella minoriteterna kunna använda sitt språk i kontakt med myndigheter. Kommunen ska också kunna erbjuda barn- och äldreomsorg på minoritetsspråken.

Sveriges nationella minoriteter

De fem erkända nationella minoriteterna i Sverige är judar, romer, samer (även urfolk), sverigefinnar och tornedalingar. De nationella minoritetsspråken är jiddisch, romani chib, samiska, finska och meänkieli. Länsstyrelsen har i uppdrag att skydda och stödja de nationella minoriteterna och de historiska minoritetsspråken. Att stärka skyddet av de nationella minoriteterna är en del av Sveriges arbete med att värna om de mänskliga rättigheterna. Läs mer om hur länsstyrelsen jobbar med nationella minoriteter

Information om ett rättighetsbaserat arbete för att främja nationella minoriteters rättigheter i kommuner kan du läsa om i broschyren "Arbetar din kommun rättighetsbaserat? Länk till annan webbplats."

Kontakt:

Susanna Elmberger, MR-utvecklare
E-post: Susanna Elmberger
Telefon: 0611-34 92 15

Kontakt