Publiceringsdatum: 20 februari 2020

Senast uppdaterad: torsdag 20 februari, 13.37

Katter i länet smittade av salmonella

Katt i profil

Just nu är det flera katter i länet som blir sjuka av salmonellainfektioner. Förra veckan tog Länsstyrelsen Västernorrland emot ett tiotal anmälningar om konstaterat smittade katter.

Salmonellainfektion kan visa sig på olika sätt hos katter, till exempel som dålig aptit och feber. De kan bli smittade med salmonella när de är vid fågelbord och fångar småfåglar. Fåglarna kan sprida smittan med avföringen.

– Ett sätt att minska risken för smitta är att ha god hygien vid fågelborden. Det är lätt att olika sjukdomar sprids när många fåglar samlas runt fågelborden på vintern, säger Elin Hansson, länsveterinär vid Länsstyrelsen Västernorrland.

Råd och mer information

Statens veterinärmedicinska anstalt har på sin webbplats tagit fram råd och tips till den som matar fåglarlänk till annan webbplats, för att skydda både djur och människor från smitta.

Det finns också mer information om salmonellainfektion hos kattlänk till annan webbplats på Statens veterinärmedicinska anstalts webbplats.

Kontakta veterinär om katten inte mår bra

– Ta kontakt med din veterinär om du har frågor om din katt eller om din katt visar tecken på att inte må bra, säger Elin Hansson.

Kontakt