Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Senast uppdaterad 2020-04-06: Viktigt att veta om coronaviruset

Här samlar vi information om coronavirussjukdom, covid-19. Det är Folkhälsomyndigheten och Region Västernorrland som ansvarar för hantering av covid-19 i Sverige och Västernorrland.

Den här informationen bygger på ansvariga myndigheters instruktioner och gäller tills vi får andra uppgifter. Informationen på denna sida ändrades senast: 2020-04-06.

Folkhälsomyndigheten uppmanar människor med symtom, även milda, att begränsa sociala kontakter för att inte smitta andra. Det gäller både i arbetslivet och i privatlivet. Symtom på infektion är luftvägssymtom, feber eller hosta.

Så förhindrar du smittspridning

  • Undvik att röra vid ansiktet eller ögonen. Smitta sprids genom slemhinnor i ögon, näsa och mun.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten. Smittämnen fastnar lätt på händerna. Tvätta därför händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder. Tvätta alltid händerna när du kommer hem eller när du kommer till ditt arbete efter att ha varit ute, före måltid, vid mathantering och efter ett toalettbesök. 
  • Undvik kontakt med sjuka människor. 
  • Är du själv sjuk – stanna hemma. Hosta och nys i armvecket eller i en pappersnäsduk. När du hostar och nyser sprids små, små droppar som innehåller smittämnen.

Sekretess för patienternas skull

Information om patienter och deras tillstånd är alltid sekretessbelagda uppgifter, vilket regleras i lag. Därför rapporterar Region Västernorrland, precis som landets samtliga, övriga regioner, aldrig om enskilda fall. Det innebär också att regionen inte kommenterar var de smittade bor, på vilken ort de provtagits eller hur gamla de är.

Ta del av uppdaterad och pålitlig information

Följ händelseutvecklingen utifrån pålitliga källor. Vid händelser som väcker oro är det viktigt att agera utifrån korrekt och saklig information.

Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndigheten är expertmyndighet i Sverige. Tillsammans med WHO är de källan till kunskap om covid-19. På Folkhälsomyndighetens webbplats finns myndighetens riskbedömning och rekommendationer. På deras Frågor och svar-sida finns mycket information. Webbplatsen uppdateras hela tiden.

Frågor och svar om covid-19 på Folkhälsomyndighetens webbplats.länk till annan webbplats

Frequently asked questions about the novel coronavirus 2019-nCoV can be found here.länk till annan webbplats

Utrikesdepartementet

Reseinformation från Utrikesdepartementet med anledning av utbrottet av coronavirus.länk till annan webbplats

Krisinformation.se

Krisinformation.selänk till annan webbplats är en samlingsplats för krisinformation från svenska myndigheter.

Om du vill ha uppdaterad information kan du också följa krisinformation.se i sociala medier, till exempel på Facebook, Instagram och Twitter.

Nationellt informationsnummer och sjukvårdsrådgivning

Sök i första hand information i pålitliga, digitala kanaler, se länkar och rekomendationer ovan. Om du ändå har generella frågor kan du ringa det nationella informationsnumret 113 13, där frågor besvaras dygnet runt. Ring bara sjukvårdsrådgivningen 1177 om du har symtom, inte vid allmänna frågor.

Läs mer om hur och när du bör kontakta vården hos 1177 Vårdguidenlänk till annan webbplats.

Region Västernorrland ansvarig för smittskyddsfrågor

Ur ett regionalt perspektiv är Region Västernorrland ansvarig för smittskyddsfrågor. Region Västernorrland har god beredskap och lokala rutiner för att förhindra och hantera smittspridning.

Mer om hur regionen hanterar covid-19 på Region Västernorrlands webbplats.länk till annan webbplats

Följ Region Västernorrland på Facebooklänk till annan webbplats.

Regeringens beslut om förbud gällande allmänna sammankomster

Regeringen beslutade den 11 mars om en förordning om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningarlänk till annan webbplats

Länsstyrelsen och allmänhetens roll

Länsstyrelsen är en myndighet med särskilt ansvar för krisberedskap. Det innebär bland annat att vi ska finnas tillgängliga dygnet runt och ha en tjänsteman i beredskap.

Vi har också det geografiska områdesansvaret i länet. Vi ska se till att alla aktörer jobbar åt samma håll. Vi ansvarar även för att kunna ge en samlad lägesbild. Vi ska kunna svara på hur det ser ut i Västernorrland som helhet och hjälpa till att kommunicera ut det till allmänheten.

Länsstyrelsen uppmuntrar alltid hemberedskap, inte specifikt kopplat till covid-19. Det är viktigt att klara sig själv vid olika påfrestningar i samhället, oavsett vad påfrestningen beror på, men länsstyrelsen ser inga behov av att du som privatperson behöver handla hem något särskilt på grund av coronautbrottet.

I beredskapen ingår bland annat att som privatperson ha tillräckligt med förnödenheter hemma. Du ska ha viss mat, vatten och hygienartiklar samt kunna ha kontakt med omvärlden. Du ska också se till att du kan ta del av information via radio, tv eller internet.

Läs gärna mer på dinsäkerhet.selänk till annan webbplats.

Samarbete i länet

Region Västernorrland är ansvarig organisation för smittskydd i länet men flera organisationer i länet samarbetar och arbetar tillsammans för att minska smittspridningen och för att sprida relevant information till allmänheten. Detta sker till exempel genom dialog och gemensamma lägesbilder.

Samlade nyheter om covid-19 på vår webbplats

Stötta särskilt utsatta i en särskild situation, 2020-04-02

Länets aktörer i samarbete för att klara coronakrisen, 2020-04-01

Tillfälliga rabatter för fasta hyreskostnader i utsatta branscher, 2020-03-30

Ny föreskrift om omsorg för barn med vårdnadshavare i samhällsviktig verksamhet, 2020-03-30

Information till företagare med anledning av coronaviruset, 2020-03-27

Landshövdingen: Håller vi ihop går vi stärkta ur det här, 2020-03-23

Fokus på de äldsta och skörastelänk till annan webbplats, 2020-03-13

Kunskap till kommunerna om beredskapen för covid-19länk till annan webbplats, 2020-03-03.

Folkmassa.

Kontakt