Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

EU-besök i länets skogar under Life Taiga-projektets flagg

EU-kommissionen på besök i Västernorrland.

Besökarna från vänster: Anna McClintock, Santiago Urquijo-Zamora, Bent Jepsen och Niclas Bergius.

14 länsstyrelser i Sverige bedriver ett projekt som heter Life Taiga för att genomföra ett stort antal naturvårdsbränningar för att befrämja den biologiska mångfalden. Länsstyrelsen Västernorrland är en av dessa, och nyligen var några från EU-kommissionen på besök i länet för att se effekterna på nära håll.

Från vänster: Santiago Urquijo-Zamora, John Granbo, Anna McClintock, Bent Jepsen.

Från vänster: Santiago Urquijo-Zamora, John Granbo, Anna McClintock och Bent Jepsen.

John Granbo som är förvaltare av skyddade områden vid Länsstyrelsen Västernorrland och Life Taigas regionala projektledare, tog emot projektets monitor Bent Jepsen, Anna McClintock som är ekonomisk expert vid EU-kommissionen och Santiago Urquijo-Zamora, handläggare i LIFE-programmet.

Väl på plats i skogarna i Västernorrland och i naturreservaten Helvetesbrännan och Jämtgaveln tittade de på olika naturvårdsbränningar och brandgynnade arter som hittat dit efter att man bränt områdena. I Jämtgaveln besökte de också den tillgänglighetsanpassade besöksanläggningen och den informationsstig som ställts iordning i projektet.

– Gammal fin skog parat med fint väder gjorde turen extra lyckad och uppskattad. Jag tror att de fick en förändrad bild av naturvårdsbränning, de hade delvis bilden av en vild skogsbrand på näthinnan innan de kom, och insåg tydligt varför och hur vi eldar. Till sist upprepade de själva mantrat om att den västliga taigan formats av elden och under många årtusenden, berättar Life Taigas nationella projektledare Niclas Bergius, som också var med.

Mer om projektet Life Taiga

I länsstyrelsernas naturvårdsuppdrag ingår att skydda och bevara arter och miljöer. Flera arter behöver återkommande bränder för att överleva. Naturvårdsbränning är den skötselmetod som mest efterliknar effekterna av de naturliga bränder som tallmiljöer är anpassade till.

Under åren 2015-2019 samarbetar 14 av Sveriges länsstyrelser i EU-projektet Life Taiga Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Omkring 120 bränningar ska göras för att väcka nytt liv i skogen. Det är en del av EU:s och länsstyrelsernas arbete för att hjälpa utrotningshotade arter och deras livsmiljöer.

Kontakt