Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

H.K.H. Kronprinsessan Victoria vandrar i Jämtgaveln onsdag den 29 maj

En riktig vildmarksvandring genom uråldriga skogar och över vidsträckta myrar väntar Kronprinsessan i Medelpad. Allmänheten är varmt välkommen att följa med på landskapsvandringen genom Jämtgavelns naturreservat i Ånge kommun.


Du tar dig till Jämtgaveln med gratis buss som avgår kl. 08.00 från Ånge station, eller kl. 08.15 från Ånge Naturum & Turistbyrå i Borgsjö.

Vill du delta i vandringen måste du åka med bussen. Vägen till naturreservatet kommer stängas av för personbilar.Vandringen beräknas starta kl. 09.30.

– Vi hoppas på ett bra vandringsväder och uppmanar alla som vill följa med att ta med sig matsäck och vatten som räcker under dagen. Vi går utmed mindre stigar på ojämnt underlag och på sina ställen är det riktigt blött, så det är lämpligt med bra stövlar eller kängor och viss vandringsvana för att hänga med hela vägen, säger Torbjörn Engberg på Länsstyrelsen Västernorrland, chef för Skyddad natur, och en av dem som leder vandringen.

Vandringen i sin helhet är ungefär 10 kilometer lång och relativt krävande, men det finns möjlighet att anpassa sitt deltagande och vandra med de första kilometrarna (se mer information nedan), för att sedan gena till platsen där vandringen avslutas.

Med vandringarna vill Kronprinsessan uppleva olika delar av Sverige under olika årstider samt synliggöra den skatt som den svenska naturen är för alla som lever och verkar här. Kronprinsessan önskar också att i samband med sin vandring genom Sverige lyfta värdet av friluftsliv och rörelse.
– Vår natur är fantastisk – och till för alla! I Medelpad finns goda möjligheter till friluftsliv och rekreation, jag är glad att Kronprinsessan vill få fler att upptäcka det. Jag hoppas att många länsbor gör oss sällskap på vandringen i Jämtgaveln den 29 maj, säger Berit Högman, Landshövding Västernorrland.

Länsstyrelsens personal finns på plats för att guida besökare. Ta chansen att upptäcka denna pärla i Medelpad tillsammans med oss och Kronprinsessan!

Program

Observera att alla tider nedan är ungefärliga

08.00 – Buss från Ånge station

08.15 – Buss från Ånge Naturum & Turistbyrå i Borgsjö

09.30 – Landshövdingen hälsar Kronprinsessan välkommen, vandringen startar.

Vandring 5 km

På en fin höjd i tallskogen äter vi den matsäck som var och en tar med sig på vandringen. Utöver mat och vatten kan du också gärna ta med dig något att sitta på i lingonriset.

Vandring 1,5 km

Vid Nybyggesjön bjuds det på fika med kokkaffe och tilltugg.

Vandring 2,5 km

15.45 – Vandringen avslutas

16.15 – Bussar avgår tillbaka till Ånge station och Ånge Naturum & Turistbyrå i Borgsjö

Stopp utmed vägen

Utmed vår vandring kommer vi göra flera stopp där vi lär oss mer om naturen i Jämtgaveln och om hur människan har verkat och verkar i området.

Alternativ för dig som inte önskar gå med hela vandringen

Efter lunchstoppet finns möjlighet att korta av vandringen och via en genväg möta upp övriga där vandringen avslutas. Denna runda blir totalt cirka 7 km.

För dig som önskar gå ännu kortare finns möjligheten att endast gå med de tre första kilometrarna, avsluta vid naturreservatets entré vid Värsjön och därifrån gå till platsen där Kronprinsessan avslutar sin vandring cirka klockan 15.45.

Viktigt att veta

  • Samtliga deltagare åker buss till naturreservatet, antingen från Ånge station, eller från naturum i Borgsjö.
  • Välj bra skor – gärna stövlar eller högre kängor! Vi tar oss genom Jämtgaveln till fots. Det blir en vandring på smala och bitvis blöta stigar.
  • Ta själv med det du vill äta och dricka. Det finns inga möjligheter att köpa mat på plats. Även bra att ha med sittunderlag, eller något annat att sitta på.
  • Klä dig efter väder. Det finns ingenstans att ta skydd längs med skogsstigarna.
  • Torrdass finns i anslutning till entrén, där vandringen startar, samt vid Nybyggesjön, där vi fikar på eftermiddagen.

Information till Media

Fotografering och filmning är tillåtet under hela vandringen. Journalister och fotografer måste anmäla sig.

Karta och mer information

Karta och mer information om Jämtgavelns naturreservat Länk till annan webbplats.

På Kungahusets webbplats finns mer information om landskapsvandringarna Länk till annan webbplats.

Bild på Victoria som vandrar på en spång med människor som vandrar bakom henne.

Alla är varmt välkomna att vandra tillsammans med kronprinsessan Victoria i Jämtgaveln 29 maj. Foto: Erik Engelro

Kontakt

Torbjörn Engberg

Enhetschef, Enheten för skyddad natur