Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Het säsongspremiär på Naturum

Den 30 mars öppnar naturum Höga Kusten vid Skulebergets fot för säsongen. I år kommer mycket att handla om naturvårdsbränningar. Varför sätter länsstyrelsen eld på skogen? Har det inte brunnit nog förra sommaren?

Just nu bedriver flera länsstyrelser i Sverige ett projekt som heter Life Taiga för att genomföra ett stort antal naturvårdsbränningar för att befrämja den biologiska mångfalden. I detta projekt ingår det även att berätta för allmänheten varför detta är nödvändigt. En del i det är denna utställning som invigs på naturum Höga Kusten den 30 mars och ett flertal programaktiviteter som kommer under året.

I utställningen ”Taigan – den eldmärkta skogen” får vi möta några av de arter som är helt beroende av att skogen brinner. Här får vi också veta hur det går till när länsstyrelsen genomför en naturvårdsbränning.

Det blir även ett kärt återseende av konstnärstrion KEPS, som gästade naturum 2011 med en utställning om skogen. Nu har Höga Kustenkonstnärerna Owe Grandics och Jeff Lindahl skapat fritt på temat liv i skogsbrändernas spår.

Hedrar bortgångne konstnären

KEPS tredje medlem var den välkände Nordingråkonstnären Örjan Östlund som gick bort i vintras. Örjans liv och vänskap hedras genom att en av hans färgsprakande målningar finns med på utställningen.

- Jag gillar detta samarbete med konstnärerna som har skapat fritt på detta tema. Det kompletterar faktadelarna i utställningen på ett fint sett, säger Anna Carlemalm, föreståndare för naturum Höga Kusten.

Under invigningen blir det musik med Maria Bervelius och Anders Bergqvist. Därefter gästas naturum av brandforskaren Anders Granström, som i ett föredrag kommer att berätta om skogens brandhistorik. Hur mycket har det brunnit tidigare? Vilka arter är det som har anpassat sig och gjort sig beroende av elden.

Naturum öppnar kl. 10 och har öppet dagligen till 29 september

Invigningen börjar kl 14 den 30 mars 2019.

I naturums program under året kommer vi på olika sett möta branden. Följ med för att träffa nipsippan eller se ett nytt brandområde i Jämtgaveln.

- Det är en märklig känsla att vandra i en skog och upptäcka spår efter gamla skogsbränder. En ny skogsbrand ser först alltid ut som stor förödelse men det dröjer inte länge förrän nytt liv spirar och frön gror som legat och väntat i upp till 100 år, säger Anna Carlemalm.

Naturums officiella webbplatslänk till annan webbplats

Bild på en fluga i metall som ingår i utställningen samt en kvinna i orangea kläder framför Naturums byggnad.

Naturum Höga Kustens föreståndare Anna Carlemalm välkomnar till säsongspremiären den 30 mars

Kontakt

Anna Carlemalm

Föreståndare för naturum Höga Kusten