Publiceringsdatum: 26 mars 2019

Senast uppdaterad: tisdag 26 mars, 07.30

SKAPA söker 2019 års bästa uppfinnare och innovatör

En kvinna med en uppfinning

Ansökningstiden för att söka Sveriges största utvecklingspris går ut 23 april 2018. Över en miljon kronor delas ut.

—Sverige har genom åren hållit sig i framkant när det gäller innovation. Stiftelsen SKAPA vill genom att premiera, lyfta fram och belöna nya uppfinningar och innovationer skapa en bättre värld och samtidigt bidra till att Sverige fortsätter med att ligga i framkant och är ett av de mest innovativa länderna i världen, säger landshövding Minoo Akhtarzand, ordförande i SKAPA.

550 000 kronor delas ut till årets vinnare av SKAPA-priset. För unga lovande uppfinnare, födda mellan 1989 och 1999, finns också möjlighet att tävla om 250 000 kronor i SKAPA-talang för unga innovatörer.

—Det är viktigt att uppmärksamma unga innovatörer i ett tidigt skede för att öka deras intresse samt ge dem möjligheter till fortsatt engagemang och fokus kring större innovationsprojekt i framtiden. Vi vill nå unga innovatörer som representerar båda könen, vilket innebär att vi gärna ser fler kvinnliga sökande, säger Minoo Akhtarzand.

I år delar stiftelsen även ut ett nationellt pris, SKAPA-förebild till minne av Leffe Smith, på 100 000 kronor till en person som är en förebild och som bidragit starkt till en framgångsrik kommersialiserad innovation, men som inte är entreprenören.

Nationell vinnare 2018

Förra året vann Joakim Staberg SKAPA-priset med sin teknik för högkvalitativ infärgning av textiltråd.

Länsvinnare 2018

Länsvinnare av SKAPA-priset i Västernorrland var Roger Gustavsson, Örnsköldsvik. Roger Gustavsson vann priset för att ha uppfunnit en säker och miljövänlig fälla för skadedjur.

Länsvinnare av SKAPA-priset för unga innovatörer i Västernorrland var Martin Adelholt, Sundsvall. Martin utvecklade en snabbkoppling för att hjälpa personer som har amputerat en extremitet.

Intresset för SKAPA priserna ökar för varje år och i år hoppas SKAPA på fler tävlande än någonsin.

Det är enkelt att delta när allt sker digitalt. Ansökningsformuläret ligger på stiftelsens hemsida, www.stiftelsenskapa.selänk till annan webbplats. Man kan söka själv eller nominera någon annan.

Pristagare på länsnivå

Det första steget i urvalsprocessen sker på regional nivå, där en regional SKAPA-jury bestående av representanter från Science Parks, Almi Företagspartner, lokala uppfinnarföreningar och andra regionala aktörer utser länsvinnare. En länsvinnare för SKAPA-priset och en länsvinnare för SKAPA-talang för unga innovatörer. Länsvinnarna går sedan vidare för att delta i tävlingen på den nationella nivån som utser årets nationella pristagare.

I varje län hålls en länsprisutdelning med landshövdingen som prisutdelare. Där delas priser på minst 10 000 kronor ut till varje länsvinnare.

Nationell bedömning och prisutdelning

På Stockholmsmässan i Stockholm den 14 november får länsvinnarna chansen att göra en kort, publik, presentation av sitt projekt som då bedöms av en kvalificerad panel. Ett pitchpris utdelas till den bästa pitchen.

Utdelning av priset sker i Stockholm den 14 november 2019 under SKAPA Innovationsgala.

För mer information, kontakta:

Bo Hallgren, projektledare,
Telefon: 070-665 04 83
E-post: projektledare@skapapriset.se

Kontakt