Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Svar på artikel i Sundsvalls Tidning

Pressmeddelande

Under gårdagen uppmärksammades en felaktig e-postadress hos Länsstyrelsen Västernorrland.

Läs artikeln här på Sundsvalls Tidninglänk till annan webbplats

Det har visat sig, efter att ha varit i kontakt med länsstyrelsernas IT-avdelning, att en kontakt har skapats i ett e-postsystem hos Länsstyrelsen Västernorrland som skulle användas för att informera media i länet. Av misstag har denna adress (info@lansstyrelsen.se) knutits till fel e-postadress. Under perioden 11 januari till 7 mars i år har e-postmeddelanden som skickats till adressen info@lansstyrelsen.se gått vidare till ljunganbladet.

Det är på grund av den mänskliga faktorn när den enskilda kontakten i e-postsystemet skapades. E-postadressen används inte utav någon länsstyrelse, och IT-avdelningen har nu säkerställt att den är spärrad. IT har även tagit bort kopplingen mellan adresserna, och ser nu över rutinerna för hur kontakter skapas för att säkerställa att detta inte ska kunna hända igen.

- Vi kommer att följa upp arbetet genom att försöka kontakta de personer som har ärenden som bör ha kommit till oss säger Torbjörn Westman, tf informationssäkerhetssamordnare på Länsstyrelsen Västernorrland. Vi ser också över vilka andra län som potentiellt är berörda.

Länsstyrelsernas dataskyddsombud bedömer att det som har hänt kan vara en personuppgiftsincident och som därmed behöver anmälas till datainspektionen.

Kontaktperson:
Torbjörn Westman, tf informationssäkerhetssamordnare.
Telefon: 0611-34 91 16

Kontakt