Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Skydda antibiotikan

Idag är antibiotikaresistenta bakterier ett växande folkhälsoproblem.

Ju mer antibiotika vi använder, desto större är risken för resistenta bakterier. Därför är det viktigt att antibiotika bara används när det verkligen behövs.

Antibiotikaresistenta bakterier sprids på samma sätt som andra bakterier – överallt i vår värld. Det innebär att de kan överföras mellan människor, men också via djur, livsmedel och i vår miljö. Att helt stoppa spridningen av resistenta bakterier går inte. Men den går att bromsa. Varje liten insats räknas.

Friska människor och djur behöver inte antibiotika.

När infektioner och smitta kan förebyggas behöver färre människor och djur behandlas med antibiotika. Förutsättningarna för att resistenta bakterier utvecklas och sprids minskar också. Därför bidrar förebyggande djurhälsovård och arbete med hygien inom djursjukvård, djurhållning och livsmedelsproduktion till arbetet mot antibiotikaresistens. Sverige är ett av de länder i EU som använder minst antibiotika till livsmedelsproducerande djur.

Du kan också bidra. Genom kloka val i din vardag kan du minska den onödiga användningen av antibiotika och bidra till att bromsa spridningen av resistenta bakterier. Många bakterier och virus sprids via händerna och rena händer är ett effektivt sätt att stoppa smitta. Tänk på handhygienen vid livsmedelshantering och tvätta alltid händerna före och efter besök på bondgårdar, ridskolor, djurparker och andra anläggningar där man klappar djur.

Läs mer på skyddaantibiotikan.selänk till annan webbplats

Folkhälsomyndighetens pressmeddelandelänk till annan webbplats

Resistenta bakterier i vår vardag
Länsstyrelsen Västernorrland logotyp

Kontakt