Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Västernorrlands vinnare av SKAPA-priset 2018

Vinnare av årets SKAPA-pris i Västernorrland är Roger Gustavsson, Örnsköldsvik. Roger Gustavsson vinner priset för att ha uppfunnit en säker och miljövänlig fälla för skadedjur. Den inte bara fångar djuret på ett humant sätt, utan kommunicerar också till användaren med hjälp av modern teknik.

- Att skapa en innovation som minskar lidandet för djuren och samtidigt gör det mer praktiskt för kunden genom användandet av ny teknik, är den största nyttan med min uppfinning, säger vinnaren Roger Gustavsson.

Vinnare av årets SKAPA-pris för unga innovatörer i Västernorrland är Martin Adelholt, Sundsvall. Martin har utvecklat en snabbkoppling för att hjälpa personer som har amputerat en extremitet. Med hjälp av snabbkopplingen kan vardagen underlättas och arbetsbelastningen på ortopedtekniska avdelningen minska.

- Kan det hjälpa mig, så kan det hjälpa många fler, säger Martin Adelholt.

Skapa-priset stimulerar att både etablerade och nya innovatörer får möjlighet att testa sina idéer i konkurrens med andra. Båda vinnarna i årets tävling har utgått från ett praktiskt problem och genom nytänkande skapat lösningar som är skalbara nationellt och internationellt.

- I Västernorrland är vi duktiga på att utveckla innovationer. Det märks bland annat i det stora antalet patent vi söker varje år. Vinnarna av årets SKAPA-pris är ytterligare ett bevis för det, säger Daniel Gustafsson, biträdande länsråd på Länsstyrelsen Västernorrland, och en av jurymedlemmarna.

Den regionala vinstsumman består av 10 000 kronor. Efter att ha vunnit steg ett i urvalsprocessen går vinnarna från Västernorrland vidare till steg två, den nationella tävlingen.

Tävling på nationell nivå

De två länsvinnarna kommer på den nationella nivån tävla om 550 000 kronor (årets vinnare av SKAPA-priset) respektive 250 000 (SKAPA-priset för unga innovatörer). Den nationella prisutdelningen sker på SKAPA Innovationsgala den 8 november 2018 i Stockholm. Där kommer de båda länsvinnarna samt landshövding Berit Högman att delta.

SKAPA-stiftelsen

SKAPA handlar om att lyfta fram innovativa idéer och uppmuntra idérika människor. Priset har delats ut sedan år 1986 och är landets största innovationspris för uppfinnare/innovatörer.

Länsstyrelsen är samordnare av SKAPA-priset på länsnivå. Länsstyrelsen har tillsammans med Almi företagspartner Mitt AB och Norrlandsfonden ingått i den jury som valt ut årets vinnare.

För mer information: www.stiftelsenskapa.selänk till annan webbplats

Kontakt:

Roger Gustavsson, 070-588 29 47

Martin Adelholt, 073-089 09 32

Daniel Gustafsson, 073-275 16 37

Kontakt