Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

H.K.H. Kronprinsessan Victoria vandrar i Skuleskogen onsdag den 3 oktober

Kronprinsessan genomför sin femtonde landskapsvandring i Ångermanland.

Hisnande berg, djupa dalar, världsrekord i landhöjning och väglös vildmark väntar Kronprinsessan under landskapsvandringen i Ångermanland den 3 oktober. Allmänheten är välkommen att följa med på vandringen genom Skuleskogens nationalpark.

Vandringen startar vid Entré Väst, sedan följer vi stigar via Långtjärnen, Norrsvedjebodarna/Skrattabborrtjärn, Stampberget, Slåttdalsskrevan och Slåttdalsberget, och avslutar vandringen vid Entré Syd.

Vi beräknar att starta cirka 11.00 vid Entré Väst och avsluta cirka 17.30 vid Entré Syd.

– Vi hoppas på ett bra vandringsväder och uppmanar alla som vill följa med att ta med sig vatten och matsäck som räcker under dagen. Bitvis är stigarna mycket branta, så det krävs bra skor och vandringsvana för att hänga med hela vägen, säger Torbjörn Engberg på Länsstyrelsen Västernorrland, chef för Skyddad natur, och en av dem som leder vandringen.

Vandringen i sin helhet är krävande, men det finns goda möjligheter att anpassa sitt deltagande och vara med vid starten, eller följa med på delar av vandringen.

Med vandringarna vill Kronprinsessan uppleva olika delar av Sverige under olika årstider samt synliggöra den skatt som den svenska naturen är för alla som lever och verkar här. Kronprinsessan önskar också att i samband med sin vandring genom Sverige lyfta värdet av friluftsliv och rörelse.

– Vår natur är fantastisk – och till för alla! I Ångermanland finns goda möjligheter till friluftsliv och rekreation, jag är glad att Kronprinsessan vill få fler att upptäcka det. Jag hoppas att många länsbor gör oss sällskap på vandringen i Skuleskogen den 3 oktober, säger Berit Högman, Landshövding Västernorrland.

Länsstyrelsens personal finns på plats för att guida besökare, så ta chansen att upptäcka Skuleskogen tillsammans med oss och kronprinsessan!

Program

Tider uppdaterade 2/10
Observera att alla tider nedan är ungefärliga

10:45 - 11:00 – Samling vid Skuleskogen, Entré Väst. Landshövdingen hälsar kronprinsessan välkommen och barn från Dockstaskolan berättar om nationalparken och världsarvet Höga Kusten/Kvarkens skärgård. Entrédäcket och stigen fram till utsiktsplattformen är tillgänglig för personer med funktionsnedsättningar.

11:30 – Vandring 2,7 km mellan Entré Väst och Skrattabborrtjärn.

12:30 – Skrattabborrtjärn – upplev toner och smaker från förr.

13:30 – Vandring 3,7 km från Skrattabborrtjärn till Slåttdalsskrevan, därifrån brant vandring vidare upp på Slåttdalsberget.

15:45 – Slåttdalsberget – blicka ut över det storslagna världsarvet.

16:15 – Vandring 3,6 km från Slåttdalsberget till Entré Syd där vandringen avslutas cirka klockan 17.30.

Alternativ för dig som inte önskar gå med hela vandringen

Fäbodvandring: Utgå tillsammans med oss från Entré Väst och följ med de 2,7 kilometrarna till den gamla fäbodvallen vid Skrattabborrtjärn och upplev toner och smaker från förr. Efter besöket vid Skrattabborrtjärn, kan du vända tillbaka samma väg, och avsluta vandringen vid Entré Väst.

Möt vandrarna på Slåttdalsberget: Ta dig på egen hand till Slåttdalsberget, där du tillsammans med de andra vandrarna får njuta av en storslagen utsikt. Cirkatid för stoppet på Slåttdalsberget är 15.45. Den närmaste vägen är att utgå från Entré Syd. Sträckan är cirka 3,1 kilometer och höjdskillnaden cirka 200 meter. Leden är bitvis svår att gå, med mycket stenar och rötter.

Bra att veta

  • Välj bra skor! Vi tar oss genom nationalparken till fots. Det blir en vandring på smala och bitvis branta stigar.
  • Ta själv med det du vill äta och dricka. Det finns inga möjligheter att köpa mat på plats.
  • Klä dig efter väder. Det finns ingenstans att ta skydd längs med skogsstigarna.
  • Länsstyrelsen erbjuder skjuts från vandringens slutpunkt, tillbaka till parkeringen vid Entré Väst. Var beredd på att det kan bli väntetider, om vi är många som behöver förflytta oss.
  • Du behöver ordna med egen transport till startpunkten.
  • Parkeringar, mulltoaletter och vissa möjligheter att sitta under tak, finns i anslutning till nationalparkernas entréer.
HKH Kronprinsessan Victoria

Foto: Raphael Stecksén

Frågor

Har du frågor om programmet och Skuleskogens nationalpark, kontakta:

Johan Uebel
E-post: johan.uebel@lansstyrelsen.se
Telefon: 0611-34 92 10

Torbjörn Engberg
E-post: torbjorn.engberg@lansstyrelsen.se
Telefon: 070-615 90 03

Till Media

Fotografering och filmning är tillåtet under hela vandringen

Anmälan sker senast måndagen den 1 oktober till info.vasternorrland@lansstyrelsen.se

Ange namn, telefonnummer och medieföretag. Ackrediteringsbricka delas ut vid starten av vandringen.

Presskontakt:

Ida Nilsing
Telefon: 070-239 43 55

Kontakt