Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Länsstyrelsen är redo för rösträkning

Nu på söndag den 9 september är det val till riksdag, kommun och landsting. Länsstyrelsen är regional valmyndighet.

En stor del av vårt arbete består av den slutliga rösträkningen där alla länets röster räknas igen och personkryss räknas för första gången. Rösterna har då redan räknats en gång vid den preliminära rösträkningen som äger rum i vallokalerna efter att de stängd.

Det finns cirka 192 000 röstberättigade i Västernorrland. Eftersom det är tre val på en gång, riksdag, kommun och landsting, innebär det, med ett uppskattat valdeltagande på 80 procent, att cirka 460 000 röster ska räknas. Runt 30 personer på länsstyrelsen arbetar med räkning, kontroll och registrering från och med den 10 september.

Rösträkningen är en allmän förrättning, vilket betyder att den är öppen för alla. Besökare hänvisas till länsstyrelsens reception på Nybrogatan 15.

Valresultaten publiceras på www.val.selänk till annan webbplats i takt med att de räknats och registrerats in hos länsstyrelserna. När räkningen är klar fastställer Valmyndigheten valresultatet för riksdagsvalet och länsstyrelserna för respektive kommun- och landstingsfullmäktige.

Kontakt

Förvaltningsenheten

Ulrica Åsberg, valansvarig

Gusten Windelhed, förvaltningshandläggare