Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Trygga säkra evenemang 2018

Länsstyrelsen, Polismyndigheten, Härnösands kommun och sommarens festivalarrangörer i Västernorrland arbetar tillsammans för att ge länets alla festivalbesökare en trygg och positiv upplevelse av sommarens festligheter.

Syftet är att förebygga att festivalbesökare blir utsatta för brott, som exempelvis sexuella övergrepp.

– Vi har tittat på Stockholms metod "Trygga säkra evenemang", som Länsstyrelsen Stockholm tillsammans med Polismyndigheten, RFSU och Svensk Live startade i fjol. Vi har valt att arbeta efter den metoden då den är en beprövad samverkansmodell som är framtagen av Brottsförebyggande rådet. Vi hoppas på att det här ger det utfall vi vill att besökarna ska känna att de får med sig en rolig upplevelse av besöket, säger Ulrika Viklund, länsstyrelsen, som är initiativtagare till samarbetet.

Fredagen den 4 maj samlas personal som i sin verksamhet kommer i kontakt med de arrangemang som pågår i länet i sommar. Målgruppen är arrangörer för festivaler, stadsfester och andra arrangemang, poliser, räddningstjänst, ordningsvakter samt personal som kommer i kontakt med ungdomar i sin dagliga verksamhet, med flera.

– Erfarenheter från tidigare somrar där unga flickor blivit utsatt för sexuella ofredanden och övergrepp i samband med besök på festivaler i länet är en anledning till att vi nu samlar oss och tillsammans tittar på hur vi kan förebygga att dessa brott begås, säger Andreas Dahlbom från polisen i Södra Ångermanland som är med och arrangerar träffen.

Media är välkommen att ta del av förmiddagen som börjar med en inledning av länsstyrelsen och Polisen i Västernorrland för att sedan fortsätta med information kring metoden av representanter från samverkansgruppen Trygga säkra evenemang i Stockholm.

Tid: 10.15

Plats: Härnösands Teater, lilla scen.

Kontakt