Fäbodveckan 2025 i Västernorrland

Välkommen till en hel vecka med fokus på fäbodkulturen och dess historia. Träffa fäboddjur, gå på tipsrunda, prova slå med lie, bygga gärdesgård och lär dig mer om biologisk mångfald, historisk mat och lokala traditioner.
Västernorrland är ett av få län som har en lång historia med fäbodar. Om somrarna togs djuren till fäbodar för att nyttja skogsbetet medan gräset i närheten av gården sparades till vintern. Under fäbodveckan öppnas flera fäbodar upp för besökare. Det ger dig möjlighet att uppleva fäbodlivet och få en djupare förståelse för vår historia och vårt kulturarv. Med kunskap om traditionella metoder kan vi dessutom stärka vår civila beredskap.
För vem?
Du som är fäbodbrukare eller du som är allmänt nyfiken på fäbodkulturen och dess historia.
Platser att besöka
Följande platser håller öppet och välkomnar besökare i samband med Fäbodveckan.
- Granbodåsen
- Gudmundstjärn
- Mobodarna
- Åttjärnsbodarna
- Östalbodarna.
Program
Programmet är under uppbyggnad. Mer information om aktiviteter fylls på allt eftersom.
Måndag den 30 juni
Mobodarna i Oringsjö naturreservat klockan 11-14: tipsrunda, betesdjur, djurägaren deltar och berättar, fikaförsäljning. Kerstin och Lars Kåren kommer också att finnas på plats. Lars var den första entreprenören på Mobodarna och var med och restaurerade fäboden. Han kommer att berätta mer om det.
Torsdag den 3 juli
Gudmundstjärn klockan 10-17: kurs i att bygga gärdsgård. Är du intresserad av att delta? Anmäl dig via formuläret på följande sida:
Mer information om Gudmundstjärn:
Gudmundstjärn, Gudmundstjärn intresseförenings webbplats Länk till annan webbplats.
Lördag den 5 juli
Gudmundstjärn klockan 10-15: guidning, kärna smör, betesdjur, ängens växter, fågelguidning, servering, vandring till fäboden, visning av ramsågen.
Söndag den 6 juli
Granbodåsen klockan 11-15: slåtterkurs med lie, tipsrunda, betesdjur, vandring till Kullens fäbod med kulning, berättelser och glassförsäljning. Johanna Ulfsdotter från Västernorrlands museum, Ånge Naturum och Strömmens Gårdsmejeri medverkar.
Vill du delta i lieslåtterkursen? Anmäl dig via formuläret på följande sida:
Lieslåtterkurs i Granbodåsen, Ånge
Mer information om Granbodåsen:
- För bara 100 år sedan var fäbodarna en levande arbetsplats. Hit togs djuren för att beta om somrarna. Fäbodarna uppstod ur behovet av betesmark och var som störst under 1800-talet.
- Nya jordbruksmetoder, ökande avkastning på markerna hemma i byn och mejeriernas framväxt gjorde att arbetet på fäbodarna till stora delar upphörde under första halvan av 1900-talet. Men flera gamla fäbodmarker hålls fortfarande öppna och ger oss en bild av hur livet såg ut förr i tiden. Spår av brända, målade eller inristade märken över dörrar och bås vittnar till exempel om att skrock och en tro på övernaturliga krafter var vanligt.
- Fäboden var främst kvinnornas arbetsplats. Här levde de ett självständigt liv, fritt men också ansvarstyngt och fysiskt krävande. Djurens hälsa och tillverkningen av mjölkprodukter vilade på deras axlar. Det var främst smör, ost och messmör som tillverkades på fäbodarna. Kvinnorna kommunicerade med varandra och med sina djur genom kulning, näverlurar och horn.
Fäbodveckan arrangeras också i övriga fäbodlän i landet, vilket ger dig möjlighet att utforska även andra delar av fäbodriket i Jämtland, Gävleborg, Dalarna och Värmland.
Arrangör
Länsstyrelsen Västernorrland i samarbete med Västernorrlands museum och Fäbodnätverket.
Frågor?
Har du några frågor kring själva Fäbodveckan 20205 i Västernorrland? Kontakta ansvarig vid Länsstyrelsen Västernorrland.
För funderingar kring en enskild aktivitet i programmet, kontakta respektive arrangör.
- Var:
- På olika platser i Västernorrland.
- Kostnad:
- De flesta aktiviteter är kostnadsfria men vissa tar entréavgift - se respektive programpunkt.
- Sista anmälningsdag:
- Ingen anmälan krävs
