I skuggan av mobbning och utsatthet på mellanstadiet – ett genusperspektiv

Foto: Pixabay
Välkommen till en digital föreläsning som handlar om elevers upplevelse av mobbning och utsatthet. Föreläsningen vänder sig till dig som arbetar inom förskola och skola, eller kommer i kontakt med barn och unga.
Syftet med föreläsningen är att presentera en rapport som belyser upplevelser av mobbning, utsatthet och kön på tre mellanstadieskolor i en kommun i Sverige.
Utgångspunkten för studien är årliga enkäter som under en längre tid visat att förhållandevis många flickor på mellanstadiet i kommunen upplever sig mer utsatta än pojkar. Studien bygger på intervjuer med 44 personer (inklusive personal och elever) på tre skolor av olika karaktär.
Undersökningen ger en överblick av vilka hinder och strategier som aktörer på de tre skolorna ser för att skapa ett tryggt och positivt skolklimat med studiero, med fokus på ett genusperspektiv.
Medverkande och arrangörer
Studien presenteras av Silvia Edling, professor i didaktik vid Högskolan i Gävle. Medverkar gör även Anna-Karin Eriksson som leder Brottsförebyggarna i Gävle kommun.
Webbinariet är ett samarbete mellan länsstyrelserna i Kalmar län, Jönköpings län, Värmlands län, Gävleborgs län samt Västernorrlands län.
Anmälan
Anmälan sker via Länsstyrelsen Gävleborg:
I skuggan av mobbning och utsatthet på mellanstadiet - ett genusperspektiv, Länsstyrelsen Gävleborg
Pedagognätverket
Pedagognätverket är ett nationellt erfarenhetsutbyte i frågor som berör barn och unga och vänder sig främst till personer som arbetar inom förskola och skola.
Nätverkets målsättning är att bidra till kunskapsutveckling, erfarenhetsutbyte och är en del i arbetet som ramas in av regionala strategier för att uppnå jämställdhet.
- Var:
- Digitalt. Zoom-länk skickas ut till anmälda deltagare
- Kostnad:
- Kostnadsfritt
- Sista anmälningsdag:
- 02 maj 2025