Höga flöden i Västernorrlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

24 apr 2024 klocka 18.30 - 20.00

Ägarskifte del 3: Livsnödvändig juridik

Illustration över ett landskap med kor, får, människor, några hus och en traktor.

Vill du ta över eller överlåta ett lantbruk men är osäker på hur du går till väga? I vår tredelade föreläsningsserie lär du dig mer om hur processen går till, om psykologisk motståndskraft och positiva drivkrafter, samt juridik.

Ägarskiften är en stor utmaning inom lantbruket! Enligt en rapport som LRF ungdomen tagit fram är det många unga som vill ta över en gård och bli lantbrukare, men det är få som upplever att de har möjlighet. Med anledning av detta bjuder vi in till en digital föreläsningsserie med tre fristående kvällsföreläsningar om ägarskiften. Detta är den tredje delen.

Denna föreläsning hålls av juristen Sara Hjalmarsdotter Glud som kommer att berätta om familjerätt, olika typer av överlåtande samt skattemässiga aspekter vid överlåtande och övertagande av lantbruk.

Sara kallar själv sin föreläsning för Livsnödvändig juridik – juridik för ägarskiftare och helt vanliga dödliga, och hon beskriver den så här:

Juridiken påverkar våra liv i hög grad. Ett faktum som inte sällan blir tydligt för oss i perioder då våra liv på ett eller annat sätt förändras, tar en ny riktning. Det är i dessa stunder lätt att känna att juridiken skapar hinder för oss och är orättvis och/eller oförståelig. Juridiken är tänkt att vara ett verktyg som i första hand ska användas av oss proaktivt. Med hjälp av juridikens verktyg kan vi till stor del ta kontroll över vår framtid och göra den mindre oviss. Vi kan med hjälp av de juridiska verktygen bädda för oss själva och andra och se till att vi landar mjukt när livet förändras. Syftet med denna föreläsning är att vi ska bli medvetna om vilka verktyg vi har till vårt förfogande och med hjälp av dessa börja kudda vår framtid. Se till att vi landar mjukt.

För vem?

Föreläsningarna är till för dig som planerar att ta över eller att överlåta en lantbruksverksamhet.

Arrangör

Aktiviteten är ett samarbete mellan Länsstyrelsen Västernorrland och LRF. Webbinariet är en del i vårt arbete med Västernorrlands regionala livsmedelsstrategi och finansieras bland annat av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Frågor?

Har du några frågor kring evenemanget? Kontakta Britta Liljeström, projektmedarbetare inom livsmedelsstrategin hos LRF.

E-post: britta.liljestrom@lrf.se

Var:
Digitalt
Kostnad:
Det är kostnadsfritt att delta
Sista anmälningsdag:
22 apr 2024

Anmäl dig

Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.

Sista anmälningsdag är den 22 april klockan 23.50.Så hanterar vi dina personuppgifter

Övriga upplysningar om till exempel specialkost, allergi eller hjälpmedel, skickar du separat via e-post till kontaktpersonen för arrangemanget.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Carin Jämtin

Besöksadress

Nybrogatan 15 och Pumpbacksgatan 19

Postadress

871 86 Härnösand

Organisationsnummer

202100-2445

Följ oss