Val
När det är val ansvarar Länsstyrelsen bland annat för att dela in länet i valkretsar och valdistrikt, utfärda nya röstkort och rapportera röstresultat till Valmyndigheten. Vid val till Europaparlamentet är det Länsstyrelsen som administrerar röstlängden för alla röstberättigade i EU-valet.
Länsstyrelsen är regional valmyndighet. Det betyder att vi ansvarar för att planera och genomföra allmänna val, val till Europaparlamentet och nationella folkomröstningar.
Innan valet
Innan varje val delar vi in länet i valkretsar och valdistrikt. Om ditt röstkort är fel beslutar vi om att utfärda ett nytt röstkort och ändra i röstlängden, det vill säga i listan över vilka som får rösta. Röstlängden används i vallokalen för att pricka av vilka som har röstat så att ingen kan rösta flera gånger. Länsstyrelsen utfärdar också ett nytt röstkort om du inte har kvar det. Dessutom tar vi emot beställningar av valsedlar och anmälningar av kandidater som ska stå på partiernas valsedlar vid valen till riksdag, kommun och regioner.
För partier, Valmyndigheten Länk till annan webbplats.
Vid ett val till Europaparlamentet ansvarar Länsstyrelsen för att lägga till eller ta bort EU-medborgare ur röstlängden, beroende på om de vill rösta i Sverige eller i ett annat EU-land.
Direkt efter valet
Efter valet gör vi den slutliga rösträkningen. Det innebär att vi
- kontrollräknar valnattens resultat
- granskar ogiltiga röster
- fördelar röster på olika valsedelstyper
- räknar personröster
- utser ledamöter och ersättare till region- och kommunfullmäktige.
Rösträkningen är en allmän förrättning. Det betyder att vem som helst får komma och titta på när Länsstyrelsen räknar rösterna. Det slutgiltiga resultatet finns sedan att ta del av hos Valmyndigheten.
Mellan valen
Mellan valen utser vi efterträdare för ledamöter och ersättare i region- och kommunfullmäktige som avgår under mandatperioden. Dessa beslut går att överklaga.
Vi utbildar också de kommunala valnämnderna inför valen och ger dem råd och hjälp. Detta för att alla val ska kunna genomföras på ett säkert sätt och i enlighet med lagen.
Länsstyrelsen kan även genomföra extra val och folkomröstningar med kort varsel om riksdagen beslutar om det.
Valet får inte hindras eller påverkas
Länsstyrelserna ska bidra till att de allmänna valen genomförs så att grundläggande demokratiska värden som fria, hemliga och direkta val skyddas. Valens genomförande och resultat får inte hindras eller påverkas.
Sverige har ett robust valsystem. Det är decentraliserat, manuellt och transparent. Med det menas:
- Decentraliserat - röstningen sker lokalt över hela landet, liksom rösträkningen.
- Manuellt - alla röster räknas manuellt och kontrollräknas minst två gånger i sluträkningen.
- Transparent - röstmottagning och rösträkning är offentliga. Alla röstsedlar sparas tills nästa val vunnit laga kraft.
Effekten blir att det är svårt att påverka valresultatet utifrån. Länsstyrelserna samverkar för att säkerställa att allmänna val genomförs säkert och öppet.
Våra råd till medborgarna
- Var källkritisk till det du läser, ser och hör. Vem står bakom nyheten? I vems intresse sprids den?
- Tänk IT-säkerhet. Var uppmärksam på olika försök att kapa konton i sociala medier och liknande.
- Använd dina demokratiska rättigheter – rösta.