Friluftsliv

Länet ska ha ett rikt friluftsliv och naturen ska vara tillgänglig för alla. Här hittar du information om möjligheterna till friluftsliv, hur du hittar besöksmål och allemansrätten.

Tält Omneberget

Hitta ut i naturen

I länet finns det många natur- och kulturmiljöer som är värda ett besök. Du hittar alla våra besöksvärda områden under Besöksmål. Här kan du söka och filtrera för att hitta områden som passar just dig.

Samhällsnära naturområden

Länsstyrelsen har i samarbete med Region Västernorrland tagit fram tips på samhällsnära promenadrundor i fina naturområden. Detta projekt riktar sig till personer som får fysisk aktivitet på recept, men dessa tips kan även nyttjas av andra. Kanske är du nyinflyttad och vill upptäcka stadsnära naturområden? Eller letar du efter en ny löprunda? Då kan du få flera tips där.

Digitala kartor till promenadstigar länk till annan webbplats(Region Västernorrlands webbplats)

Vandringsleder i länet

I Västernorrland finns många fina vandringsleder. I den utfällbara listan nedan kan du klicka på lederna för att komma till mer information.

Vandrare på Världsarvsleden

Information och inspiration

På länsstyrelsens konto Natur i Västernorrland på Facebook och Instagram kan du få tips på olika naturreservat och andra fina naturområden att besöka i länet. Du kan även skriva ett meddelande eller kommentar om du har någon fråga.

Natur i Västernorrland på Facebooklänk till annan webbplats

Natur i Västernorrland på Instagramlänk till annan webbplats

Naturum

På naturum Höga kustens webbplats kan du få tips och information om olika sevärdheter och naturområden.

Naturum Höga kusten länk till annan webbplats(webbplats)

Naturums personal har stenkoll på Höga kusten, men kan även tipsa om ställen i övriga länet. Ring, maila eller gör ett besök. Du kan även följa naturum i sociala medier.

Naturum Höga kusten på Facebooklänk till annan webbplats

Naturum Höga kusten på Instagramlänk till annan webbplats

I Borgsjö finns naturum Ånge som drivs av Ånge kommun. De kan ge bra tips för utflyktsmål i Medelpad.

Naturum Ångelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kaffe vid utsiktsplatsen Stortorget Nordingrå

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

Inte störa och inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Den ger oss möjlighet att vara i naturen och utöva friluftsliv. Men vi behöver också visa hänsyn – till naturen och växt- och djurlivet likväl som till markägaren och andra besökare.

Allemansrätten ger dig möjlighet att tillfälligt och hänsynsfullt vara på någon annans mark utan att fråga om lov. Du kan njuta av en promenad, ströva, paddla, slå upp ett tält, plocka bär eller sitta på en sten i skogen. Men det är frihet under ansvar som gäller. Det är din skyldighet att ta reda på vad allemansrätten innebär.

Läs mer på Naturvårdsverkets webbplats om vad som gäller vid olika aktiviteterlänk till annan webbplats

Skyddade områden har fler regler

I naturreservat, nationalparker och andra skyddade områden gäller särskilda regler eller föreskrifter som begränsar allemansrätten. Föreskrifterna är anpassade för att bevara de natur-, kultur- och friluftslivsvärden som finns inom respektive område. Det innebär att olika regler gäller för olika områden. Det kan exempelvis vara förbjudet att tälta, elda, cykla eller att ha hunden okopplad.

Föreskrifterna hittar du på varje reservats webbsida och även i det formella beslutsdokumentet. Föreskrifterna finns ofta också på informationsskyltar i det skyddade området.

Ett annat exempel på områden som har särskilda regler är fågel- och sälskyddsområden. Dessa områden får bara besökas vissa tider på året.

På sidan för Skyddad natur kan du läsa om djur- och växtskyddsområden i Västernorrlands län.

Skyddad natur

Ta hänsyn till fridlysta djur och växter

Fridlysning innebär att en växt- eller djurart är fredad. Du får inte plocka, fånga, döda eller på annat sätt samla in eller skada exemplar av arten.

Om fridlysta arter på Naturvårdverkets webbplatslänk till annan webbplats

Det kan vara eldningsförbud

Ta reda på om det är eldningsförbud. Det är kommunens räddningstjänst eller Länsstyrelsen som utfärdar eldningsförbud.

Motortrafik ingår inte i allemansrätten

Allemansrätten gäller när du färdas utan motor. Ta reda på vad som gäller för motordrivna fordon i naturen.

Fiskare i Helvetesbrännans naturreservat

Kontakt

Jean Esselström

Friluftslivssamordnare