Risk för skogsbrand i Västernorrlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Länsstyrelsen Västernorrland – Västernorrland

Upplev länets vackra natur

Är du sugen på att upptäcka nya platser i länet, vill du ta del av utställningar vid naturum Höga Kusten eller bocka av vilka reservat du redan besökt i våra krysslistor? Vi har samlat information och inspiration för dig som söker natur- och kulturmiljöupplevelser.

KALENDER

 • 29 maj 2024 Klocka som ikon 12.10 - 12.55
  Dagens rätt: Stärkt rättighetsskydd för personer med funktionsnedsättning Vad krävs för att stärka skyddet av de mänskliga rättigheterna för personer med funktionsnedsättning? Varmt välkommen till ”Dagens rätt” – ett lunchseminarium om mänskliga rättigheter.

  Anmälningsdatum är passerat

 • 30 maj 2024 Klocka som ikon 12.00 - 18.00
  Aktörsträff integration Välkommen till årets aktörträff inom integration! Under eftermiddagen presenteras aktuell information om migrationspolitik, kompetensbehov, mottagande och aktiviteter. Vi får även ta del av goda exemp...

  Anmälningsdatum är passerat

 • 12 jun 2024 Klocka som ikon 11.00 - 15.00
  Betesvandring i Nordingrå Följ med till Peter Edholm som driver ekologisk mjölkproduktion på Salbergs gård i Nordingrå, Höga Kusten.

  Anmäl dig här – senast 10 juni

 • 06 jul 2024 Klocka som ikon 10.00 - 17.00
  Slåtterkurs vid Granbodåsen Detta är en kurs för dig som vill bidra till att öka vår biologiska mångfald, främja ängsblommornas överlevnad och förbättra binas förutsättningar med hjälp av lien.

  Anmäl dig här – senast 1 juli

En grå hundbädd med en en färgglad hundleksak.

Djur

Omhändertagen hund söker ett nytt hem

Just nu finns det en omhändertagen hund som söker ett nytt hem. Är du eller någon du känner sugen på att köpa den? Fyll i en intresseanmälan.

Illustration av händer som håller en mobil som visar en enkät på skärmen.

Tyck till om våra reservat!

Har du besökt något av våra naturreservat? Svara då gärna på vår enkät. Det hjälper oss att förstå hur vi ska sköta våra skyddade områden på bästa sätt. Enkäten är öppen till och med den 15 november.

En närbild på den blåa EU-flaggan med gula stjärnor mot en klarblå himmel.

EU-val 2024

Den 9 juni är det val till EU-parlamentet. Det går att förtidsrösta redan nu. Hos Valmyndigheten hittar du allt du behöver veta inför valet. Länsstyrelsen ansvarar för sluträkning av rösterna i länet.

Illustration med en karta över delar av norra Europa där Sverige är färgmarkerat. Och Västernorrlands län är utlyft i en annan färg.

Miljö och vatten

Aktuella större etableringar i länet

Flera industrietableringar är på gång i länet. Det är en del i omställningen för en hållbar industriell utveckling. Vi har en viktig roll i prövningsprocessen - ta del av läget just nu i projekten.

Natur och landsbygd

Stöd till jordbruk och landsbygd

Du som är jordbruksföretagare kan få stöd för att utveckla eller investera i ditt företag. Stöden kan sökas för olika projekt eller investeringar som utvecklar landsbygden.

Natur och landsbygd

Tillfälligt längre handläggningstider

Vi har nyligen genomfört en organisationsförändring inom miljö- och vattenverksamheterna. Och det rekryteras nya kollegor. Därför har vi just nu något längre handläggningstider inom några områden.

NYHETER

 • 2024-05-22

  Olämpligt att grilla och elda utanför iordningsställda fasta grillplatser i skog och mark

  Idag genomförde Länsstyrelsen Västernorrland, tillsammans med Räddningsregion MittNorrland, länets kommuner, Trafikverket och skogsbolag, ett regionalt samverkansmöte på grund av risken för skogsbrand i länet. På rekommendation av räddningstjänsten beslutades det att informera allmänheten om att det just nu är olämpligt att grilla och elda utanför iordningsställda fasta grillplatser i skog och mark.
 • 2024-05-22

  Biologiska mångfaldens dag

  Idag den 22 maj är det Biologiska mångfaldens dag. Den biologiska mångfalden är en förutsättning för allt liv på jorden oc...
 • 2024-05-20

  Beredskapsplanering ska skydda kulturarvet

  Den 13 maj samlades Rådet för skydd av kulturarv för första gången. Rådet består av högsta ledningen för myndigheter inom ...
 • 2024-05-16

  Sveriges landshövdingar samlades runt beredskapsfrågorna

  I veckan träffades Sveriges landshövdingar på Gotland för att fortsätta arbetet med att samordna landets civila beredskap.

Landshövding

Carin Jämtin

Besöksadress

Nybrogatan 15 och Pumpbacksgatan 19

Postadress

871 86 Härnösand

Organisationsnummer

202100-2445

Följ oss