Information om coronaviruset - covid-19

I Västerbotten gäller nationella allmänna råd och rekommendationer för att minska spridningen av covid-19.

Dina skyldigheter

Alla har ett personligt ansvar att följa rekommendationerna. Du är enligt smittskyddslagen skyldig att vidta försiktighetsåtgärder för att skydda dig själv och andra mot spridning av covid-19.

Följ de allmänna råden för fortsatt minskad smittspridning:

  • Du som inte är fullvaccinerad mot covid-19 behöver fortsatt hålla avstånd till andra människor och särskilt undvika nära kontakt med personer i riskgrupp och personer som är 70 år eller äldre.
    Dessa råd gäller inte för personer som är under 18 år eller för personer som av medicinska skäl rekommenderats att inte vaccinera sig mot covid-19.
  • Stanna hemma och testa dig även om du bara känner dig lite sjuk. Det gäller även om du är vaccinerad.
  • Testa dig efter inresa i Sverige från länder utanför Norden, oavsett om du har symtom eller inte. Du behöver inte testa dig om du är fullvaccinerad sedan minst två veckor eller har haft covid-19 det senaste halvåret. Det gäller även barn under 6 år.

Vaccination mot covid-19

  • Vaccination är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk eller dö i covid-19. Vaccination kan också hjälpa till att minska spridningen av covid-19 i samhället.
  • Vänta inte med att vaccinera dig mot covid-19. Genom att vaccinera dig kan du skydda både dig själv och andra. Det är det viktigaste du gör.
  • Med början under vecka 41 kommer även barn 12–15 år att erbjudas vaccination.
  • Vaccinering mot covid-19 är gratis.

Region Västerbottens information om vaccination mot covid-19 Länk till annan webbplats.

Information från svenska myndigheter och var du kan få stöd

Kan du inte själv hitta information via webben kan du ringa 113 13, Sveriges nationella informationsnummer vid olyckor och kriser. Hit kan du till exempel vända dig om du har generella frågor kring coronaviruset som inte handlar om sjukdomssymptom.

Det här gör Länsstyrelsen

Länsstyrelsen samverkar med länets krisberedskapsaktörer. Vi arbetar tillsammans för att bromsa smittan i Västerbotten. Vårt mål är att på lång sikt skapa uthållighet i samhället.

Länsstyrelsens arbete och uppdrag med anledning av covid-19

Kontakt