Information om coronaviruset - covid-19

Här finner du av uppdaterad och bekräftad information om coronapandemin och sjukdomen covid-19. Här finns även länkar till ansvariga myndigheter.

Länets krisberedskapsaktörer arbetar tillsammans för att bromsa smittan i Västerbotten. Vårt mål är att på lång sikt skapa uthållighet i samhället.

Skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd

Från och med den 14 december gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19.

  • Umgås bara i en mindre krets och undvik att träffa andra personer än dem du normalt träffar.
  • Håll avstånd och undvik miljöer med trängsel. Om du kan, handla ensam och vistas inte i butiker under längre tid än nödvändigt.
  • Om du måste resa, gör det på ett säkert sätt. Undvik att träffa nya kontakter under resan och på resmålet och säkerställ att du kan isolera dig eller ta dig hem själv om du blir sjuk.
  • Stanna hemma vid symtom och tvätta händerna ofta
  • Arbeta hemifrån så ofta som möjligt.
  • Delta i idrotts- och fritidsaktiviteter på ett sätt som minimerar risken för smitta
  • Fira julens högtider under smittsäkra former.
  • Träffa personer i riskgrupper på ett säkert sätt.

Rekommendationer under helger och högtiderlänk till annan webbplats

Nya skärpta nationella råd på krisinformation.selänk till annan webbplats

Ytterligare åtgärder för att minska smitta och skydda hälsalänk till annan webbplats

Rekommendationer för minskad risk för smittspridning i handelnlänk till annan webbplats

Publiktak på 8 personer i Västerbotten

Från och med tisdag den 24 november är det i Västerbotten förbjudet att genomföra allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 8 deltagare. Undantaget begravningsgudstjänster, urnsättning och motsvarande med max 20 deltagare.

Publiktak på 8 personer i Västerbotten

Det här gäller verksamheter och arbetsplatser

  • Verksamheter bör vidta åtgärder för att underlätta för alla att följa råden. Exempelvis genom att begränsa antalet besökare vid samma tidpunkt.
  • Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa råden. Exempelvis genom att uppmana till och erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån och skjuta upp tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten.

Information från svenska myndigheter och var du kan få stöd

Kan du inte själv hitta information via webben kan du ringa 113 13, Sveriges nationella informationsnummer vid olyckor och kriser. Hit kan du till exempel vända dig om du har generella frågor kring coronaviruset som inte handlar om sjukdomssymptom.

Var källkritisk

Det är viktigt att du agerar utifrån korrekt och saklig information. Var källkritisk och sprid inte falsk information.

Att tänka på när du bedömer information på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps webbplatslänk till annan webbplats

Det här gör Länsstyrelsen

Länsstyrelsen samverkar med länets krisberedskapsaktörer. Vi arbetar tillsammans för att bromsa smittan i Västerbotten. Vårt mål är att på lång sikt skapa uthållighet i samhället.

Länsstyrelsens arbete och uppdrag med anledning av covid-19

Kontakt