Publiceringsdatum: 23 augusti 2019

Algblomningsprognos

Uppspolade cyanobakterier

Intorkade cyanobakterieavlagringar på stranden

De senaste veckorna har inga algblomningsrapporter inkommit till Informationscentralen. Väderprognosen för den närmsta veckan talar dock för varmt och lugnt väder, vilket kan leda till att algerna börjar blomma igen. En relativt vanlig företeelse under hösten är att man ser intorkade cyanobakteriavlagringar på stranden. Dessa ser ut som utspilld målarfärg och kan utgöra en risk för exempelvis hundar, då de fortfarande kan innehålla gift.

Fortfarande kan algblomningar uppstå

Både satellitbilderna som presenteras via SMHI och antalet inkomna rapporter har under de senaste två veckorna indikerat att det har varit lugnt med algblomningar i Bottniska viken. Väderprognosen under helgen och nästa vecka indikerar dock varmt och lugnt väder. Vattentemperaturerna är fortfarande relativt höga i havet och om det finns kvar tillräckligt med näringsämnen i vattnet kan nya algblomningar uppstå.

Höstblomningar - utspilld målarfärg på stränderna

De klart turkosa ansamlingarna man ibland kan se på stränderna, främst under hösten, består av cyanobakterieavlagringar. Dessa brukar liknas vid utspilld målarfärg. Det är gamla blomningar, alltså döda cyanobakterier, som spolats upp på land. Även dessa torkade cyanobakterier kan utgöra en risk för till exempel hundar och småbarn, eftersom de fortfarande kan vara giftiga. Informationscentralen råder därför speciellt hundägare och föräldrar att hålla koll på sina hundar och barn vid strandkanten, speciellt om man ser dessa avlagringar.

Rapportera om du ser algblomningar!

Om vädret blir lugnare och varmare kan nya algblomningar uppstå. Rapportera algblomningar till kommunens miljökontor eller direkt till Informationscentralen via vår telefonsvarare på nummer 010-2254111.

Algblomningar - vad är det?länk till annan webbplats

Kontakt

Informationscentralen för Bottniska viken