Publiceringsdatum: 8 augusti 2019

Algblomning i Sundsvalls inre hamn

Algblomning i Sundsvalls inre hamn

Algblomning i Sundsvalls inre hamn. Foto: SVT Västernorrland

Informationscentralen fick idag in en rapport om en algblomning i Sundsvalls inre hamn. ICBV bedömer att det mest troligt rör sig om cyanobakterier och vi rekommenderar att man undviker kontakt med algerna. Man bör inte bada och inte heller låta hundar dricka av vattnet.

Informationscentralen fick idag in en rapport om algblomning i Sundsvall. Algblomningen syns i Sundsvalls inre hamn, kring småbåtshamnen. Blomningen är ljusgrön och ligger som stråk på ytan. Utifrån bilder bedömer ICBV att det mest troligt rör sig om cyanobakterier och vi rekommenderar att man undviker kontakt med algerna. Man bör inte bada och inte heller låta hundar dricka av vattnet.

Håll barn och husdjur borta från algerna
Informationscentralen råder allmänheten att undvika bad på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar och bli allvarligt sjuka. Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.

Rapportera om du ser algblomningar!
Om det fina och varma vädret fortsätter kan nya algblomningar uppstå. Rapportera algblomningar till kommunens miljökontor eller direkt till Informationscentralen via vår telefonsvarare på nummer 010-2254111.

Algblomningar - vad är det?PDF

Kontakt

Informationscentralen för Bottniska viken