Publiceringsdatum: 7 augusti 2019

Algblomningar kring Ulvön, Örnsköldsviks kommun

Algblomning vid Ulvön

Algblomning vid Rensviken, Ulvön. Foto: Kristina Viklund

Informationscentralen fick idag in en rapport om algblomningar kring Ulvön, Örnsköldsviks kommun. ICBV bedömer att det mest troligt rör sig om cyanobakterier och vi rekommenderar att man undviker kontakt med algerna. Man bör inte bada och inte heller låta hundar dricka av vattnet.

En rapport om algblomningar kring Ulvön har inkommit till ICBV. Algblomningar har noterats både vid Ulvöhamn samt vid Rensviken på Ulvön. Det är mest troligt samma alger som blommade för 2 veckor sedan. Vid det tillfället togs prov och då hittade man 3 olika arter av cyanobakterier; Aphanizomenon, Dolichospermum samt Nodularia spumigena.

Håll barn och husdjur borta från algerna
Informationscentralen råder allmänheten att undvika bad på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar och bli allvarligt sjuka. Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.

Rapportera om du ser algblomningar!
Om det fina och varma vädret fortsätter kan nya algblomningar uppstå. Rapportera algblomningar till kommunens miljökontor eller direkt till Informationscentralen via vår telefonsvarare på nummer 010-2254111.

Kontakt

Informationscentralen för Bottniska viken