Publiceringsdatum: 7 juni 2018

Algblomning i Södra Grundfjärden, Bäckfjärden, i Skellefteå kommun

Algblomning i Södra Grundfjärden

Den 6 juni fick Informationscentralen för Bottniska viken in en rapport om en algblomning i Södra Grundfjärden i Skellefteå kommun. Den har bekräftats bestå av blågröna alger och vi rekommenderar att man undviker kontakt med algerna. Man bör inte bada och inte heller låta hundar dricka av vattnet.

I större delen av Södra Grundfjärden i Skellefteå kommun iakttogs en algblomning under onsdagen. Ansamlingen är ljusgrön i färgen. Prov har analyserats av Umeå Marina Forskningsstation och visar att det är den blågröna algen Dolichospermum flosaquae som blommar. Denna art kan producera alggifter och vi rekommenderar att man undviker kontakt med algerna.

Håll barn och husdjur borta från algerna

Informationscentralen rekommenderar att man inte badar på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar. Husdjur bör också hållas borta från algblomningen, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.

Rapportera in algblomningar

Så länge förutsättningarna är de rätta, med soligt, vindstilla väder och näring i vattnet, kan ytterligare algblomningar uppstå längs kusten. Rapportera algblomningar till kommunens miljökontor eller direkt till Informationscentralen via vår telefonssvarare på nummer 010-225 41 11.

Frågor och svar om algblommningPDF

Algblommning - vad är det?PDF

Kontakt

Informationscentralen för Bottniska viken