Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Rundabordssamtal om mjölk- och mejerinäringens förutsättningar i norr

Foto: Jonas Westling
Den 8 oktober samlade Länsstyrelsen Västerbotten och Eldrimner representanter från hela mjölk- och mejerinäringskedjan för rundabordssamtalen med syfte att sätta strålkastarljuset på möjliga vägar mot en bärkraftig och hållbar mjölk- och mejeriproduktion i norra Sverige.
Mjölkproduktionen är central för en levande landsbygd och för en robust livsmedelsförsörjning. Utmaningarna inom näringen är flera men samtidigt är även möjligheter otroligt stora, men det kräver gemensamma lösningar längs hela värdekedjan – från producent till konsument.
"I en tid då krig, klimatförändringar och osäkra leveranskedjor utmanar oss så blir närhet viktigt. Närhet till produktion och konsument minskar vår sårbarhet och oavsett volymer så bör det finnas möjlighet för både den stora och lilla produktionen att hitta bärighet, där även en småskalig förädling och mathantverk ska ses som en möjlighet till att utveckla näringen", säger Lars Lustig, länsråd vid Länsstyrelsen Västerbotten.

En av dagens talare var Anders Drottja, politiskt sakkunnig på landsbygds- och infrastrukturdepartementet. Anders berättade om regeringens uppdaterade nationella livsmedelsstrategi och det stora potential till potentialen tillväxt som finns i den svenska livsmedelskedjan. En ökad och hållbar produktion av livsmedel som kan leda till fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet, så även i Norrland. Det pågår också ett regeringsuppdrag med sikte på att stärka livsmedelsproduktionen i norra Sverige.
Under dagen talade även en rad inspirationsföreläsare: Gabriella Lönngren från Vuollerim Gård, Beatrice Ramnerö från Skatauddens lantbruk, John Baars från Baars Mjölk i Flarken, Christian Sjölund från Gårdshem och Axfoundation och Jenn Kast, cheddartillverkare i Wales. Anförandena fokuserade på framgångsrecept och utmaningar inom deras olika verksamheter.


Både storskaliga och småskaliga behövs
Rundabordssamtalen kretsade kring hur vi bygger en hållbar och lönsam mjölk- och mejeriproduktion i norra Sverige. Hur tar vi oss dit?
Kontentan av dagens samtal var att vi behöver bli bättre på att kommunicera och sälja in våra produkter från Norrland. De håller en fantastisk kvalitet och speglar det unika med platsen de kommer ifrån. Vi behöver också öka kunskapen för att skapa förutsättningar för näringen. Samarbete är även helt centralt för att bygga lokala nätverk och nyttja tjänster och varor i vår närhet.
"Både de storskaliga och de småskaliga behövs. Vi behöver inga motsättningar. Vi behöver hitta möjligheter för att kunna kroka arm och hjälpa de småskaliga och storskaliga hitta varandra", säger Ulrika Brydling, verksamhetsledare för Eldrimner.
Idag importerar vi en stor del av vår ost. En av dagens talare påpekade att vi behöver bli bättre på att välja lokalproducerad ost i stället för utländskt. ”Det är bättre med importerade människor som säljer lokal mat än lokala människor som säljer importerad mat”.

Rundabordssamtalen var ett initiativ från Länsstyrelsen Västerbotten i samarbete med Eldrimner - Nationellt resurscentrum för mathantverk. Samtalen ägde rum i Skellefteå den 8 oktober i anslutning till SM i mathantverk.