Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Årets beviljade LOVA-projekt i Västerbotten

Foto från en tidigare lekbottenutbildning i Tallån med Magnus Lindberg från länsstyrelsen. I samma vattendrag pågår det just nu ett LOVA-projekt via Skellefteå kommun.
Nu är det klart – här är de projekt som beviljats LOVA-bidrag för att utföra åtgärder i sina lokala vatten.
Det är fler än enbart myndigheter som kan göra åtgärder i vatten med miljöproblem eller negativ påverkan som till exempel övergödning, miljögifter eller vandringshinder. Även kommuner eller ideella grupper och organisationer kan söka pengar via LOVA-bidraget (lokala vattenvårdsprojekt) för att göra goda insatser för sitt lokala vatten.
Länsstyrelserna fördelar varje år en summa pengar från Havs- och vattenmyndigheten för att lokala aktörer ska kunna förbättra havs- och vattenmiljön i sin närhet.
Nu är det klart vilka LOVA-ansökningar för Västerbotten som beviljats för 2025 års ansökningsperiod:
I projektet ska man under 2025 inventera sträckan mellan Nyåkerssjön och Långvattnet inför framtida restaureringsåtgärder i Leduån. Sträckan är hårt flottledsrensad vilket även har påverkat sjöarnas vattennivåer. Resultatet av projektet ligger sen till grund för den restaureringsplan som krävs innan restaureringen kan påbörjas.
Projektägare: Leduåns fiskevårdsområde
Ungefär 40 sjöar i Leduåns avrinningsområde har fått sänkt sjönivå i samband med flottningen, men också som en effekt av att man ville öka produktionsarealer inom det lokala jordbruket. Sjönivåerna i två av dessa sjöar kommer under 2025 återställas till naturliga nivåer. Sjöarna har tidigare dokumenterats och projekterats där nya kommande nivåer är flödesmodellerade och kommer inte påverka omgivningarna negativt.
Projektägare: Leduåns fiskevårdsområde
Kommunen har beviljats ett projekt för att lokalisera och plocka upp spökgarn, alltså förlorade fiskeredskap, i Kågeälvens mynning. Projektet kommer även att innefatta en temadag för ungdomar på Kågenskolan, där de får information om projektet, Kågeälvens ekologi samt delta i skräpsamling i Kågeälvens mynning.
Projektägare: Skellefteå kommun
Uttersjöträsket är en mindre sjö i jordbruksbygd några mil sydost om Skellefteå. Sjön är utsatt för övergödning och undersökningar och åtgärder har genomförts under många år för att försöka lösa problemen. I detta projekt kommer Skellefteå kommun genomföra ett reduktionsfiske, där mindre fiskar tas upp och större släpps tillbaka. På detta vis förs fosfor bort via fisket och näringstillförseln från sedimentet till vattenmassan tillsammans med växtplanktonkoncentrationerna ska förhoppningsvis minska i sjön. I projektet kommer det även tas vattenprover i tillflöden runt sjön och effekten av en fosfordamm kommer utvärderas.
Projektägare: Skellefteå kommun
Inre Ljusvattnet är en mindre sjö inom Bureälvens avrinningsområde ett par mil sydväst om Skellefteå. Sjön lider av övergödning och undersökningar och åtgärder har bedrivits i sjön under många år. Skellefteå kommun vill med detta projekt fortsätta åtgärdsarbetet genom att genomföra ett reduktionsfiske. Under fisket tas mindre fisk upp vilket ska öka andelen större fisk. På detta vis minskar mängden fosfor genom att näringstillförseln från sedimentet till vattenmassan minskar och växtplanktonkoncentrationerna sjunker. Projektet kommer också fortsätta vattenprovtagningen i tillflöden för att lokalisera områden med hög tillförsel av näring till sjön.
Projektägare: Skellefteå kommun
Nolbyns Byamän kommer i ett LOVA-projekt att fortsätta arbetet med förberedelser av en ansökan till Mark och miljödomstolen (MMD) för omprövning av Högfjärdens nivåbestämmande sektion/ Syftet med åtgärden är att behålla mer ekologiskt gynnsamma och naturliga sjönivåer vilket gynnar den vattenhållande förmågan och förbättrar fiskvandringen i sjön.
Projektägare: Nolbyns Byamän
Restaureringar av flottledspåverkade sträckor kommer genomföras i Edustryckan och Torviksforsen i Vindelälven. Syftet med projektet är att öka habitat för vattenlevande organismer samt till att öka den naturliga övergången mellan vatten och strandzonen.
Projektägare: Ume/Vindelälvens Fiskeråd
Stöcksjön är en liten sjö i jordbruksomgivningar strax söder om Umeå, som visat sig vara övergödd. Projektet, som Umeå kommun kommer genomföra under 2025 och 2026, innebär att man kommer genomföra vattenprovtagningar och en källfördelningsanalys. Resultat från analysen kommer visa vilka åtgärder som behövs och var dessa har störst nytta för att minska näringsbelastningen på sjön.
Projektägare: Umeå kommun
Inom Tavelåns avrinningsområde finns det flera vattenförekomster som lider av övergödningsproblematik. Under året kommer Umeå kommun genomföra en källfördelningsanalys för att komplettera tidigare studier och titta på vilka åtgärder som behövs för att minska näringsbelastningen. Resultatet kommer användas för att initiera ett samordnat recipientkontrollprogram i Tavelån samt användas i kommunens planarbeten där Tavelåns vattenkvalitet kan påverkas.
Projektägare: Umeå kommun
En vägtrumma i Lakabäcken utgör ett vandringshinder för fisk som till exempel abborre och gädda att nå sina lek- och uppväxtområden i Degersjön. Umeå kommun har i tidigare inventeringar pekat ut Lakabäcken som ett högprioriterat objekt och Lakabäckens stugförening kommer under året att åtgärda detta vandringshinder.
Projektägare: Lakabäckens stugförening
Under 2025 kommer projektägaren restaurera flottledsrensade sträckor i vattendragen Rödån och Hjuksån, delavrinningsområden till Vindelälven. I detta projekt kommer sten och block återföras till vattendragen som rensats och rätats under flottningsepoken. Avstängda sidofåror kommer öppnas upp och död ved kommer tillföras för att förbättra livsmiljöerna för fisk och andra vattenlevande arter.
Projektägare: Insamlingsstiftelsen Rewilding Europe – Sweden
Läs mer om LOVA-bidraget, vem som kan söka och för vilka åtgärder du kan söka bidrag för: