Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Betesmarker och ängar vid Vindelälven väcks till liv igen

Kor på äng.

Foto: Ola Jennersten

Under tre år har Länsstyrelsen och WWF tillsammans med lokala aktörer öppnat upp igenvuxna slåtterängar och betesmarker i Vindelälven-Juhttátahkka biosfärområde.

De igenväxta områdena restaureras genom att sly, träd, tuvor och gammalt gräs tas bort. Markerna kommer därefter att hållas öppna med slåtter eller betande djur. Insatserna görs både för den biologiska mångfalden och för att markerna är en resurs för lantbrukare.

Totalt 18 slåtterängar och betesmarker restaureras i projektet Hävdade marker i Vindelälven-Juhttátahkka biosfärområde. På några platser är restaureringen klar, medan andra är i början av processen.

Samarbete för öppna landskap

Lantbrukare, markägare med flera har deltagit i arbetet med att röja, avverka och stängsla markerna. Projektet har delfinansierat restaureringar och gett rådgivning till de som utför dem. Vi har även hjälpt till med att skapa kontakter mellan markägare och djurhållare.

Några av slåtterängarna har slagits första gången på länge. Betesdjur släpptes på nyrestaurerade marker både 2023 och 2024. Antalet skogsbeten inom biosfärområdet har ökat från fyra till åtta.

Redan efter en säsong syns stor skillnad på växtligheten. Djur är en bra hjälp vid restaurering och för att hålla marker öppna. Ett par raningsmarker som tidigare slåttrats kommer därför att skötas med bete framöver.

Bilder som visar före och efter restaurering.

Amerika vid Vindelälven som ligger en bit uppströms Hällnäs.

Före och efter restaurering, Amerika

Före, våren 2023

Området användes tidigare till bete och slåtter, men har nu vuxit igen. Vintern 2023 togs skog ner. Grenar från avverkningen, sly och ett tjockt lager gammalt gräs täcker marken.

Efter, hösten 2024

Sly och rester från avverkningen är borta. Området har betats av nötkreatur under två säsonger och gräset är nu välbetat.

Betad skog är en bristvara

Betande djur påverkar skogsmark på flera sätt. Förutom själva betet också genom tramp, brytskador och den spillning djuren lämnar efter sig. Spillningen blir livsmiljöer för en mängd olika organismer.

Betad skog är en av de naturtyper som minskat allra mest i Sverige. Därför har projektet sammanställt en rapport om skogsbete inom biosfärområdet. Vi hoppas att den ska ge kunskap och inspiration till nya skogsbeten och därigenom bidra till att återskapa kultur- och naturmiljöer som idag är starkt hotade.

Igenväxta marker slår ut många arter

Förr behövdes all åkermark i Västerbotten för att odla mat till människor. Hö slogs på raningsmarker (strandängar), myrar och ängar. Boskapsdjur fick beta på övrig mark så som skog och utmark.

När jordbruket rationaliserades slutade man med den gamla tidens slåtter och bete. Insekter, djur och växter som är beroende av den typen av marker lever nu en tynande tillvaro. Vissa av dem har försvunnit eller riskerar att försvinna.

Öppna gräsmarker vid älv.

Amerika efter restaurering. Foto: Ola Jennersten

Restaurerade områden

  • 8 betesmarker
  • 4 skogsbeten
  • 6 slåtterängar

Områdena är spridda inom biosfärsområdet från Östra Spöland vid nedre delen av Vindelälven till Aitenjas i den övre delen. Sammanlagt restaureras 55 hektar.

Karta.

Grön nål visar betesmarker, röd nål skogsbeten och orange nål slåtterängar. Klicka för större bild.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Helene Hellmark Knutsson

Besöksadress

Storgatan 71 B

Postadress

901 86 Umeå

Följ oss