Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nytt nordiskt samarbete för ökad kunskap om insekter i norr

Kvinna gör tumme upp framför ett insektstält i skogen. Bild bredvid visar döda insekter i en vätskefylld burk.

Foto: Länsstyrelsen Västerbotten

Nu startar ett nytt projekt för övervakning av insekter i de norra delarna av Sverige, Norge och Finland.

Kunskapen om våra insekter är otillräcklig och det saknas effektiva metoder för övervakning av insekter på de nordliga breddgraderna. Nu när projektet Insects of the North beviljats medel via EU-programmet Interreg Aurora, finns hopp om att kunskaperna om insekter kommer öka markant.

Länsstyrelsen Västerbotten, tillsammans med partners i Sverige, Finland och Norge, ingår i projektet Insects of the North som pågår till februari 2028. Projektet inkluderar både forskare och miljöövervakare som ska ta fram en metod för generell övervakning av flygande insekter men också en metod för att specifikt övervaka och förutsäga populationer av blodsugande insekter. I projektet ska vi också identifiera viktiga pollinatörer för hjortron.

Stort behov av mer kunskap

Miljöövervakning är grunden för kunskap om tillståndet i miljön. Inom den regionala miljöövervakningen följer och beskriver Länsstyrelsen de förändringar som sker i länet. Kunskapen om status och trender för insekter är dock fortfarande väldigt låg. Inte minst i norra Sverige behövs mer kunskap om hur det går för insekterna och även vilka insektsarter som finns här.

Med tanke på insekternas betydelse genom till exempel pollinering, skadedjursbekämpning och födokälla för andra djur, är kunskapsbristen slående. Mycket tyder också på att klimatförändringar och markanvändning har stor påverkan på våra insekter i norr.

"Insekter berör. Alla de insekter som frodas under sommarhalvåret är otroligt viktiga och faktiskt en bidragande anledning till att vi har fullt av bär i skogarna på sensommaren, sjungande fåglar i träden och fina fiskar i vattendragen. I människors dagliga samtal pratar vi om hur det är ”myggfritt” på vintern eller hur ska man överleva dagarna i skogen under somrarna utan att ätas upp av mygg eller knott. Men insekterna är troligtvis den viktigaste komponenten i vårt nordliga ekosystem. Övervakning av insektsfaunan gör det möjligt att snabbare upptäcka av förändringar i naturen. Projektet är ett stort steg framåt och unikt i sitt slag", säger Darius Strasevicius, projektledare på Länsstyrelsen Västerbotten.

Eftersom insekter utgör en stor del av den biologisk mångfalden och snabbt svarar på miljöförändringar, kan insektspopulationernas trender användas som indikator för biologisk mångfald och miljöpåverkan som till exempel klimatförändringar.

Utmaningar i norr

Effektiv insektövervakning är dock särskilt utmanande i norra Sverige, inte minst på grund av stora avstånd och svårtillgängliga områden. Moderna molekylära tekniker och automation kan dock göra detta möjligt. Detta gränsöverskridande projekt kommer att utveckla rutiner för molekylär analys och harmoniserade provtagningsmetoder som är särskilt anpassade till livsmiljöer och förhållanden i norra Sverige, Finland och Norge.

Med samverkan över lands- och aktörsgränser kan vi nyttja styrkor och kompetenser hos alla deltagare i projektet från samtliga tre länder. Med gemensamma metoder länderna emellan kommer vi få jämförbara resultat och därmed större statistisk säkerhet. Det kommer även bli möjligt att observera hur olika insektsarter koloniserar nya delar inom området men också hur eventuella invasiva arter dyker upp.

Projektet bidrar till att uppmå miljömålen Ett rikt växt- och djurliv samt Begränsad klimarpåverkan.

Deltagare i projektet Insects of the North:

Länsstyrelsen Norrbotten (projektägare)

Länsstyrelsen Västerbotten

Länsstyrelsen Västernorrland

Oulu Universitet

Finlands Miljöcentral (Syke)

Norsk institutt for naturforskning (NINA)

 

Logotyp Interreg Aurora

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Helene Hellmark Knutsson

Besöksadress

Storgatan 71 B

Postadress

901 86 Umeå

Följ oss