Vind i kombination med snöfall på kalfjället i Västerbottens länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Restaurering och engagemang i arbetet mot invasiva arter

Projektet INSPIRE undersöker metoder för restaurering av platser där invasiva arter tagit över. En annan del av projektet handlar om att väcka engagemang för gemensam bekämpning.

Under sommarhalvåret genomförde projektet den första fältsäsongen. Restaureringsförsök är i gång på 23 olika platser, 10 på svensk sida och 13 på finsk sida. Restaurering görs framför allt på platser med jättebalsamin och blomsterlupin, men på tre av platserna är det vresros som orsakat skadorna.

En viktig del är att undersöka om bekämpning och restaurering kan göras parallellt för att snabbare återställa naturmiljön. Till exempel genom att blomsterlupin klippts ner, täckts med juteväv och jord och därefter sås ängsfröer in på platsen, berättar Linda Backlund, projektledare på Länsstyrelsen.

Hur kan vi väcka engagemang?

Jättebalsamin är ett exempel på en invasiv art som sprider sig effektivt längs vattendrag. Då krävs att alla fastighetsägare längs vattendraget bekämpar sina jättebalsaminer synkroniserat för att bekämpningen lyckas och resultera i en utrotning.

Engagemangsområde Bubäcken är i gång och här har bekämpningsarbetet verkligen tagit fart. Länsstyrelsen har tillsammans med en mindre grupp engagerade fastighetsägare genomfört ett informationsmöte och även planerat för avfallshanteringen.

Länsstyrelsen har tagit hand om det växtavfall som uppstått, men själva bekämpningen har gjorts av respektive fastighetsägare. Mycket jobb kvarstår men engagemanget är väckt, säger Linda Backlund.

Även Umeå kommun har startat upp ett engagemangsområde: Norrbyn. Där fokuserar man nu på att hitta finansiering för att stödja några av de idéer som kommit upp för att effektivisera bekämpningen.

Vi undersöker exempelvis om det går att söka externa medel såsom bygdemedel eller medel från Våtmarks-LONA, berättar Åsa Laurell, projektledare på Umeå kommun.

Arbetsgillen lockar till arbete

Umeå kommun har även bjudit in allmänheten till arbetsgille (talko på finska) för att gemensamt bekämpa jättebalsamin i Ersforsen längs Tavelån. Gillet var välbesökt och uppskattat av deltagarna, som i huvudsak var boende i området. Kommunen bjöd på fika i form av kaffe och kaka.

Talkon är något som Finland har en lång tradition av, vilket vi här på svensk sida kan dra nytta av. Det är det som är så fint med gränsöverskridande projekt, att vi lär av varandra, säger Åsa Laurell.

Vad är invasiva främmande arter?

Invasiva främmande arter är djur, växter eller svampar som tagit sig till Sverige med hjälp av människan. De tränger bort naturligt förekommande djur- och växtarter, skadar ekosystemet och kan ha negativa effekter på jord- och skogsbruk. Invasiva främmande arter är ett av de största hoten mot den biologiska mångfalden.

Mer om INSPIRE

Det långsiktiga målet för INSPIRE är att invasiva arter ska minska och den biologiska mångfalden öka. Projektet finansieras av Interreg Aurora och pågår fram till hösten 2026.

I projektet deltar Länsstyrelsen Västerbotten och Umeå kommun på svenska sidan. De finländska samarbetspartnerna är NTM-centralen i Södra Österbotten och Vasa stad.

Rapportera dina fynd av invasiva arter i naturen

invasivaarter.nu Länk till annan webbplats.

Kontakt

Länsstyrelsen

Linda Backlund
Projektledare för INSPIRE
Samordnare för arbetet med invasiva arter
linda.backlund@lansstyrelsen.se
010-225 44 16

Umeå kommun

Åsa Laurell
Projektledare för INSPIRE
asa.laurell@umea.se
090-16 16 53

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Helene Hellmark Knutsson

Besöksadress

Storgatan 71 B

Postadress

901 86 Umeå

Följ oss